Agent Cooper talar i diktafon med den mystiska Diane.

Fansen håller Twin Peaks eld vid liv

Publicerad:

Tjugofem år efter att premiäravsnittet sändes har David Lynchs kultförklarade tv-serie Twin Peaks fortfarande en trogen fanskara. I somras släpptes blu-ray-boxen Twin Peaks: The entire mystery och just nu pågår en crowdfundingkampanj för att hålla en Twin Peaks-festival på Orionteatern i november.

Kultur

En dansande dvärg, mystiska onda krafter, en romantiserad 50-talsanda och förstås karaktärerna: The log lady som bär runt på en vedklabbe, den enögda Nadine som är fixerad vid att uppfinna ljudlösa gardinstänger, den muntra Agent Cooper som förenar logiskt tänkande med en stark tro på att man kan finna sanningar om man spår i drömmarnas kaffesump. Twin Peaks kretsar kring en i grunden ordinär mordgåta, där frågeställningen är vem som dödade Laura Palmer, men smyckas ut med en förförisk värld av udda karaktärer och gör halsbrytande kast mellan körsbärspajer och ond bråd död.

När tv-serien började sändas i Sverige 1991 rönte den stor uppmärksamhet och fick höga tittarsiffror.

– Efter att jag hade sett första avsnittet gick jag och köpte min första färg-tv, bara av det skälet. Jag var totalt hookad på piloten. Det var något som var så totalt annorlunda allt som visats tidigare. Att en amerikansk serie var skruvad fanns ju inte på kartan innan, allt var så jävla mainstream och förutsägbart, säger Anders Öberg.

Han spelar i gruppen The Coroners, som sattes ihop hösten 1991 för att försöka återskapa seriens speciella sound. Än i dag försöker de mana fram den där speciella Twin Peaks-känslan.

– Vi höll på med det i sex år på 90-talet, vi hade ganska mycket spelningar. Vi sydde upp vinröda kostymer, hela kittet kom från Twin Peaks. Sedan låg vi nere i femton år. Nu har vi tagit upp det igen, och vi är tillbaka där vi började.

Anders Öberg säger att stämningen och musiken var det han fastnade för mest.

– Man bygger dramaturgin väldigt mycket genom musiken. När jag sett första avsnittet tog jag direkt reda på vem som hade gjort musiken. Det roliga är att det kommer fram människor när vi spelar som säger 'fan, det är något David Lynchigt Twin Peaks över er', trots att vi inte går ut med att vi försöker låta som Twin peaks.

Twin peaks-fansen Rebecca Westholm och Anna Gribbe berättar nästan identiska historier – hur de var elva år när Twin Peaks kom och förbjöds att titta, men ändå följde serien i smyg och läste Laura Palmers dagbok.

– För mig satte nog Twin Peaks tonen för att jag hela tiden velat att livet skulle vara mer magiskt. Jag har en längtan efter att det ska finnas en skog med ett hål där man går ner och hittar en värld med röda draperier och en dvärg som pratar baklänges, säger Rebecca Westholm.

Hon jobbar som skådespelare och repeterar just nu inför föreställningen Mys med kändis på moment:teater.

– Jag har fortsatt att läsa liknade böcker och kollat på liknande serier och filmer, och den konst jag själv skapar handlar också om att gå in och ut ur olika verkligheter, säger hon.

Anna Gribbe berättar att Twin Peaks är en självklar del av hennes liv. Hennes pojkvän har påpekat att det är mycket skogsmotiv i hennes lägenhet.

– Jag hade inte tänkt så mycket på det. Jag har ett broderi över sängen med två bergstoppar som ser ut som Twin Peaks. nästan varenda grej har något jävla skogstema här. Välkommen in i min hjärna.

För två år sedan tog hon en Twin Peaks-tatuering.

– Salong Flyttkartong är ett konstprojekt där en tatuerare åker runt och gör löpande band-tatueringar, så i ett parkeringsgarage på Hornsgatan blev jag tatuerad. Det skulle stå Ayran, en drickyoghurt som jag gillar, men sedan slog det mig, 'varför gör jag det här?', och då ändrade jag mig till texten Fire walk with me.

Anna Gribbe framhåller porträtten av kvinnor som något hon fastnade för när Twin Peaks kom.

– Det är mycket Laura som intresserar mig, hon är en komplex och intressant karaktär, hon är död och ändå är hon närvarande hela tiden, hon styr hela stans liv. Jag tycker att kvinnorna får vara mångfacetterade på ett sätt som de inte fick på den tiden och tidigare, även om de på ytan kan verka vara bleka läppstiftsbrudar.

Anna Gribbe har ett näst intill fotografiskt minne och kan rabbla alla Brandons flickvänner i Beverly Hills.

– Mina vänner kallar mig imdb. Jag och min kompis Sonja träffades via en Twin Peaks-tävling i radio som min dåvarande man hade anmält mig till. Jag whoopade hennes ass. Sedan blev vi kompisar, för hon sa att det inte kan finnas några större Twin Peaks-freaks än jag. På förra Twin Peaks-festivalen var jag med i jeopardy, och jag vann där också såklart.

2012 hölls Twin Peaks Stockholm Festival på Södra teatern och gästades av en av tv-seriens manusförfattare, Robert Engels. Bakom arrangemanget stod Charlotte 'Charlie' Prag, som hade Robert Engels som lärare när hon studerade film i Los Angeles.

– Jag ville bjuda hit honom för att undervisa, men sedan blev det en festival, med mer fokus på festivalen än att han skulle undervisa.

I år planerar Charlie en större Twin Peaks-festival för att fira seriens 25-årsjubileum på Orionteatern den 29 november. För att finansiera evenemanget har hon dragit igång en crowdfundingkampanj som pågår till början av oktober.

– Förra gången fick jag kulturstöd av Stockholms stad, men nu är festivalen planerad att bli större, med fler gäster, och jag fick avslag på första stödet. Jag har sökt två nya som jag inte fått besked om än. Crowdfundingen är ett sätt att se om det går att få in pengar på annat sätt.

Inbjudna gäster är Robert Engels och hans fru, skådespelerskan Jill Rogosheske, som spelade Trudy i Twin Peaks.

– Jag har planerat att det ska bli en konsert med Twin Peaks-covers och att en filmare och dansare ska göra något ihop, ett performanceverk. Och SF-bokhandeln ska göra en fan art-tävling. Sedan planerar jag seminarier och något happenings med gästerna, men inget är spikat än. Det beror helt på budgeten, säger Charlie.

Hon vill att festivalen ska återskapa känslan från tv-serien, som om man befann sig i Twin Peaks.

– Sedan vill jag att det ska vara ett event där man kommer nära gästerna genom att man deltar på festivalen tillsammans. Det ska vara som att alla som inspirerats av Twin Peaks i sin konst ska ge något tillbaka till de som skapade serien.

Fakta: 

Festivalen

• Crowdfunding-projektet för Twin Peaks Stockholm Festival återfinns på www.crowdculture.se [1]. Sök på Twin Peaks.

• Festivalen har även en facebooksida, www.facebook.com/TwinPeaksStockholmFestival [2]

Stockholms Fria