Intresset för resan var stort. Av 140 anmälda fick 20 plats på första kodcampen i Palma på Mallorca.

Tjugo stockholmstjejer kodar på Mallorca

Publicerad:

Just nu lär sig tjugo tjejer programmering – på Mallorca. Det är ett initiativ av organisationen Tjejer kodar.

– Jag tycker att det är tydligt att programmering inte är ett mansintresse, säger Sandra Hindskog.

Inrikes

Sandra Hindskog jobbar med design och Hanna Pettersson med strategi och projektledning inom den digitala världen – där de upplever att det är ett handikapp att inte kunna programmera. Tillsammans med några kompisar ville de lära sig kodning eller programmering, för att till exempel kunna bygga hemsidor från grunden.

De la ut idén om en resa i en enkel förfrågan på Facebook och responsen blev massiv. Av 140 anmälda fick 20 plats i första ”kodcampen” i Palma på Mallorca. Det blev starten på föreningen Tjejer kodar med bas på Södermalm.

– När jag ser alla tjejer på campet tycker jag det är extra tydligt att programmering inte är ett ”mansintresse” utan ett ämne som intresserar väldigt många, säger Sandra Hindskog. Hon menar att en resa är ett roligt sätt att inspirera till lärande i en miljö som är långt ifrån ett trist kontorsrum.

Men kostnaden för en deltagare är 7000 kronor. Det kan vara dyrt för många?

– Jo, men vi ville skilja ut oss på något sätt, och det här med en resa gick hem. Många tar en semestervecka för att kunna vara med. Dessutom skulle kostnaden för oss som organisatörer antagligen bli dyrare i Stockholm, med höga lokalhyror och så vidare.

Läraren och programmeringsexperten Emil Stenström ställer upp gratis. Tjejer kodar har också haft en crowdfunding-kampanj som hittills gett 32 000 kronor och som ska gå till löpande omkostnader. I oktober kommer ytterligare 20 tjejer bege sig till London för en kurs i programmeringsspråket Javascript. Men inget är klart än.

– Målet för oss är att få fler intresserade av programmering. Vi vill få fler att tänka ’Det här var ju inte så svårt’, säger Sandra Hindskog.

Stockholms Fria