Istället för att som i Löjliga familjen bestå av familjen Bagare eller Snutlund med man, fru och två barn inrymmer det nya spelet fler möjligheter och utgörs av familjer med namn som Tradition, Äventyrare och Trassel.

Nytt familjespel droppar gamla stereotyper

Publicerad:

Tom Johansen spelar ofta spel med sina barn och reagerade på att flera av dem var stereotypa och omoderna. Han fick idén att göra en ny variant av ett klassiskt spel och fick med sig välkända illustratörer som Sven Nordqvist och Matilda Ruta.

Kultur

Som ingenjör och produktutvecklare var han inte sen att börja planera ett nytt spel och valet föll på en variant av löjliga familjen som är fullt av stereotypa och gammalmodiga bilder.

– Jag tycker mycket om att spela spel, jag spelade Löjliga familjen med min dotter och slogs av att alla figurerna är likadana. Det är nordeuropeiska heterosexuella tvåbarnsfamiljer. Det fattas så mycket. Jag vill att du ska växa upp och tycka att du är okej som du är.

Resultatet blev Möjliga familjen. Åtta illustratörer har ritat en familj var. En av dem är barnboksförfattaren och illustratören Sven Nordqvist som bland annat skrivit böckerna om Pettson och Findus. Han ville vara med för att kunna påverka vad som anses vara normalt.

– Dessutom är det roligt att vara med i denna lilla samlingsutställning med några av de tecknare som är på gång just nu, säger han.

Istället för att som i det klassiska spelet bestå av familjen Bagare eller Snutlund med man, fru och två barn inrymmer det nya spelet fler möjligheter och utgörs av familjer med namn som Tradition, Äventyrare och Trassel.

Joanna Rubin Dranger, professor i illustration på Konstfack, har illustrerat familjen Tradition.

– Jag växte upp i ett antitraditionellt hem på både mammas och pappas sida. De var del av 68-generationen och tyckte att religion och traditioner tillhörde det omoderna och förlegade. Själv älskar jag alla möjliga olika traditioner, såväl ickereligiösa som kristna, judiska och många andra. Med Familjen Tradition vill jag ge en positiv bild av tradition, som också omfamnar alla möjliga traditioner, säger hon.

Illustratören och författaren Matilda Ruta, som bland annat illustrerat Augustnominerade barnboken Åka buss, har ritat familjen Bonus.

– Spelet är en jättebra idé och jag blev glad när jag fick frågan om att vara med. Varför har ingen gjort det tidigare, tänkte jag. Gamla löjliga familjen är en så tydlig manifestation av hur familjer ska se ut utifrån ett kärnsfamiljskoncept, så det är ganska enkelt att stöka till och visa på andra konstellationer som finns.

Familjen Bonus består av pappas kille, syrrans brorsa, syrrans syrra och brorsans syrra och hennes tjej.

– Jag är själv bonusförälder och har egna bonusfamiljer från när jag var liten. De beskrivs ofta som ett problem men jag tycker det är roligt med stora familjer.

I spelet får man också extrapoäng om man får ett kort av familjen Bonus.

– Det kommer inte att ändra världen men om det fanns fler sådana här spel skulle det kunna göra världen bättre, säger Tom Johansen.

Fakta: 

Kända illustratörer bakom bilderna

Illustratörerna är:

Per Gustavsson som har gjort Så gör prinsessor-böckerna

Lisa Wool-Rim Sjöblom som i våras kom ut med den tecknade roman Palimpsest om internationell adoption

Sven Nordqvist som gör Pettson-böckerna

Marcus Gunnar Pettersson som bland annat har gett ut böcker om romska barn

Emma Virke som senast är aktuell med barnboken Klä på Herr H

Charlotte Ramel som har illustrerat ett stort antal böcker, hennes bilder syns bland annat i Min skattkammare och Barnkammarboken

Joanna Rubin Dranger som bland annat gjort serieromanen Fröken Märkvärdig & Karriären samt

Matilda Ruta som senast är aktuell med Ninna och syskongrodden.

Landets Fria