Sesam har tidigare visat när detta hus flyttade från Malmberget till Koskullskulle. Så småningom ska alla som bor i Malmberget flytta (men alla hus flyttar inte med).

Hyror chockhöjs när gruvan expanderar

Publicerad:

För hyresgäster i Malmberget väntar en mångdubbling av hyrorna när de tvingas flytta för att göra plats för nya gruvor.

Inrikes

– De drabbade borde precis som villaägare och bostadsrättsinnehavare få kompensation och ersättning istället för hyreshöjningar, säger Gun Isaxon, vice ordförande i Hyresgästföreningen i Gällivare.

För att LKAB:s expansion av gruvor i Malmfälten ska kunna fortsätta måste befolkningen i Kiruna och Malmberget flytta. 2019 ska det mesta av Malmberget, som ligger tre kilometer utanför Gällivare, vara tömt och de över tusen personer som bor i hyreslägenheter i området ha lämnat sina hem.

Flera av dem är pensionärer med en begränsad inkomst vilket ger dem små möjligheter att hyra i en nybyggnation.

– Vi har många kvinnor som har den lägsta pensionen, det blir inte en enkel situation för dem, säger Gun Isaxon.

LKAB har presenterat ett förslag där de ersätter hyresgästerna för själva flytten och kompenserar hyresgästerna genom en hyrestrappa där hyresgästen under det första året får bo med sin tidigare hyra. Åren därefter höjs hyran succesivt under en sjuårsperiod för att sedan övergå till marknadshyra.

Hyresgästföreningen är missnöjd med förslaget som man menar kan innebära en flerdubbling av hyran med hundratals kronor i hyreshöjning varje månad.

– Det är en orimlig situation. Folket här är tvingade att flytta för att gruvan ska komma fram och för att resten av Sverige ska försörjas. LKAB har gjort miljardvinster. Hyresgästerna ska inte drabbas. De ska kunna flytta till en lägenhet med nuvarande hyra. Det är en självklarhet, säger Gun Isaxon.

För husägare och bostadsrättsägare är situationen en annan. Där har LKAB efter förhandlingar köpt ut ägarna. Nyligen besökte bostadsminister Peter Eriksson (MP) Gällivare. Efter besöket kom beslutet om ett höja investeringsstödet för nybyggnation i Kiruna och Gällivare.

Om kommunerna använder det kommer det att innebära ett automatiskt tak för hyrorna i de nybyggda ersättningsbostäderna under 15 års tid.

– Det hjälper inte hyresgästerna särskilt mycket då taket är högt. Vårt mål är att det ska vara nyckel mot nyckel för hyresgästerna. Men tyvärr har hyresgästerna inget lagskydd här och LKAB är inte villiga att kompensera, säger Gun Isaxon.

Nu hoppas hon att politikerna ska komma överens med LKAB om en lösning. Och att hyresgästerna börjar engagera sig för att få kompensation. För samtidigt som många är negativa till flytten är känslan av att samhället inte skulle existera om inte gruvan fanns stark hos många.

– Politikerna borde förhandlat fram en helhetslösning för alla inblandade redan innan samhället började flytta, säger Gun Isaxon.

De senaste åren har all service försvunnit från Malmberget till Gällivare. Kvar finns en Konsumbutik. Många hus är spruckna och vid ettiden på nätterna dundrar det från sprängningarna i gruvan.

Men det finns även positiva effekter av flytten, säger Gun Isaxon. I de nya områdena byggs kulturhus, parker, idrottsanläggningar och ishall.

– Det som kan vara positivt för den yngre befolkningen är framför allt att vi kan få ett samtida samhälle som är utformat efter nutida behov och önskemål.

Fakta: 

Malmberget flyttar

Under de närmaste tjugo åren kommer cirka 3 200 personer som bor inom de påverkade områdena att flytta.

Flytten ska pågå fram till minst 2032, men stora delar av de boende i Malmberget ska vara utflyttade under 2019.

Cirka 2 000 bostäder och 250 000 kvadratmeter bostads- och lokalytor måste avvecklas och byggas upp på nytt i Gällivare.

Källa: LKAB

Landets Fria