"Ökningen hade kanske kunnat vara det dubbla om all önskad råvara funnits tillgänglig och nått ut till hyllorna i butikerna", säger Cecilia Ryegård, chefsanalytiker på Ekoweb, i ett pressmeddelande.

Vi köper ekologiskt som aldrig förr

Publicerad:

Den svenska försäljningen av ekologisk mat fortsätter att öka, visar ny statistik från Ekoweb. Under första halvåret 2017 ökade försäljningen med 8 procent.

Inrikes
Omställning

Ekologiska livsmedel har de senaste 20 åren blivit alltmer populära och 2016 ökade försäljningen med 3,9 miljarder kronor. Under första halvåret 2017 har den ekologiska matförsäljningen ökat med ytterligare 1 miljard.

Den offentlig sektorn och restauranger är de som ökat sina ekologiska inköp mest. Av den totala livsmedelsförsäljningen i Sverige står ekologiska varor nu för 9,3 procent.

Brist på framför allt frukt och grönsaker gjorde att försäljningsökningen begränsades, enligt undersökningen. Det som svenska ekobönder producerar har gått åt.

– Alla stora aktörer ökar sin försäljning av ekologiska livsmedel. Men ökningen hade kanske kunnat vara det dubbla om all önskad råvara funnits tillgänglig och nått ut till hyllorna i butikerna, säger Cecilia Ryegård, chefsanalytiker på Ekoweb, i ett pressmeddelande.

Landets Fria