Kapsylen rymmer bland annat ett 70-tal kulturarbetares lokaler och har använts av Kajsa Grytt, Stefan Sundström, Nina Lekander, Weeping Willows, Marika Lagercrantz, Eldkvarn och många fler.

Frihetligt kulturnav fyller 40

Publicerad:

Direktdemokrati och självförvaltning har rått på Kapsylen sedan starten för 40 år sedan.

Inrikes

I lördags firade hundratals besökare 40-årsjubilerande Kapsylen, en tidigare kapsylfabrik i rött tegel byggd år 1900 på Tjärhovsgatan. Kön ringlade sig lång utanför redan vid niotiden och kvällen bjöd på livemusik, dj på gården, ett tiotal barer och tipspromenad med en specialmålad Kapsylen-cykel som förstapris.

Historien började med att en grupp konstnärer, arkitekter, musiker och skådespelare tillsammans köpte huset av fastighetsspekulanten Hans Jarnhammar år 1978. Teatergruppen Jordcirkus och kooperativa tryckeriet Comunidad var några av de tidiga så kallade kapsyliterna.

Kollektiva och ekologiska visioner, antikonsumtion, självförvaltning och direkt demokrati har genomsyrat verksamheten och det gemensamma köket pryds ännu av sedan 2010 avlidne huspoeten Erkki Lappalainens citat: "Vi måste fortsätta tro på det omöjliga, annars finns det ingen anledning att leva!".

I dag rymmer Kapsylen ett 70-tal kulturarbetares studios och ateljéer, Kafé 44 och anarkistiska bokhandeln Info, Centrum för fotografi, föräldrakooperativet Korken och Jord & Frihet som säljer solidariska och rättvisemärkta varor.

Fler bilder från festen? Klicka på pilen i bilden.

Fakta: 

Mer om Kapsylen

• Husets egen historieskrivning finns i "Boken om Kapsylen. 30 år av kamp, kultur & kärlek i ett rött tegelhus", utgiven på Kartago förlag 2008.

Stockholms Fria