Barn som är för svaga för att gråta

Publicerad:

Så många som 85 000 barn under fem år kan ha dött av svält eller sjukdom i det krigshärjade Jemen sedan 2015.

Nyheter

Så många som 85 000 barn under fem år kan ha dött av svält eller sjukdom i det krigshärjade Jemen sedan 2015, uppger Rädda Barnen.

För varje barn som dödas av bomber och kulor, svälter dussintals ihjäl och det går helt och hållet att förebygga, säger Tamer Kirolos, organisationens chef i Jemen.
Barn som dör på det här sättet lider oerhört när deras livsviktiga organ stänger ner och till slut upphör att fungera. Deras immunsystem är så svaga att de är känsliga för infektioner, några är för svaga för att gråta. Föräldrar tvingas se sina barn tyna bort utan att kunna göra något åt det.
Al-Hudaydah, som varit ankomsthamn för runt 80 procent av mat och förnödenheter, är sedan förra året blockerad av den saudiledda koalitionen. Rädda Barnen har varit tvungna att föra in hjälpen via Aden i syd, något som gjort att hjälpsändningar dröjt.
Rädda Barnen slår också larm om en dramatisk ökning av flygangreppen mot al-Hudaydah, där det finns 150 000 barn.
Nödropet från Rädda Barnen kommer samtidigt som FN-sändebudet Martin Griffiths förbereder sig för samtal med rebellerna för att lägga grunden för kommande fredssamtal i Sverige.