Inger Widell.

Hallå där Inger Widell...

Publicerad:   •  Uppdaterad:

... som är aktiv inom Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen och som arrangerar en demonstration på Mynttorget 12.30 på lördag, med avmarsch mot Sergels torg 13.00.

Inrikes

Några av talarna som deltar under lördagen är språkröret Maria Wetterstrand (mp), Olov Holmstrand, före detta adjungerad professor i hydrogeologisk miljöteknik, och Wivianne Johansson, riksdagsledamot för vänsterpartiet.

Är det många som har anmält intresse till att delta på lördag?

– Det som är problemet är att allting händer just då. Vänsterpartiet har välfärdsdag och Kvinnor för fred ska ha årsmöte bland annat. Så vi får se, men det är väl 40–50 personer som har anmält intresse till att komma till församlingslokalen efteråt för diskussion och framföranden.

Vad tycker du om regeringens energipaket och öppningen för att bygga nya kärnkraftverk i Sverige?

– Jag tycker att det är så tokigt. Det skulle inte göras någonting åt kärnkraften under den här mandatperioden. Nu står vi inför en stor energievolution och det finns möjlighet att satsa på förnybar energi så det borde bara vara att sätta igång.

Vilka är de främsta skälen till att du är emot kärnkraft?

– Den är absolut livsfarlig, allt ifrån slutförvaringen då avfallet måste ligga i minst 100 000 år. Och uranbrytningen skapar så mycket elände, urlakningen gör att gifter släpps lös och urbefolkningen i andra länder drabbas hårt av det här. Själva kraftverken läcker också ut i vatten och mark.

Men enligt opinionsmätningar är svenskar ändå ganska positiva till kärnkraften, vad tycker du om det?

– Det är klart, det diskuteras ju inte och det är ett stort problem. Att stå för antikärnkraft i dag är väldigt svårt. Det har varit tyst så länge nu både bland politiker och i media.

Vad måste göras för att återskapa debatten och få folk mer medvetna om kärnkraftsfrågan?

– Det krävs att man försöker prata mer till folket. När jag var på Mariatorget för att dela ut lappar och informera om demonstrationen frågade jag en tjej vad hon tyckte om kärnkraft. Då svarade hon att hon inte vet så mycket om det. Jag berättade om avfallet och gifterna och då sa hon direkt att hon är emot det. Jag tycker synd om den unga befolkningen som har blivit lurade av maktmännen.

Fakta: 

America vs. America
Visas på 300 m3 Art space på Kastellgatan 22 till och med den 25 september.
www.americavsamerica.org [1]

Stockholms Fria