M och c tar åt sig äran för nedsläckt landstingshus

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Oppositionslandstingsrådet Raymond Wigg (mp) är upprörd över att moderaterna och centerpartiet i landstingsstyrelsen tar åt sig äran för landstingets deltagande i Earth hour.

Inrikes

I januari lämnade miljöpartiet in en skrivelse till landstingsstyrelsen i Stockholm. De tyckte att landstinget borde delta i klimatmanifestationen Earth hour. Svaret kom i början av mars. Då skrev landstingsstyrelsen: ”man kan diskutera värdet av manifestationer av det här slaget” och menade att det de gör annars har större betydelse.

Men den 17 mars skickades ett pressmeddelande ut om att landstinget ändå ska delta i Earth hour, genom att släcka ner landstingshuset. I pressmeddelandet citeras finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (m) och sjukvårdslandstingsrådet Gustav Andersson (c) som tidigare varit kritiska till förslaget. De säger att det är viktigt med manifestationen eftersom det visar hur miljömålsmedvetet landstinget är.

Raymond Wigg reagerade på pressutskicket och menar att det är konstigt att inte miljöpartiet nämns i pressmeddelandet.

– Först förringar de vårt förslag och sedan tar de själva åt sig äran. Det hör till hederligheten att de nämner varifrån initiativet kommer, säger han.

I sin blogg skriver Catharina Elmsäter-Svärd att hon tycker att det är märkligt att miljöpartiet ”surar”. ”Man kan undra om deras initiativ främst togs för själva sakens skull, eller om det har mer med deras eget ego att göra...”, skriver hon. Raymond Wigg har inte läst blogginlägget men blir förvånad när han hör det återberättas.

– Vems ego är det som lyser igenom? I många sammanhang har hon sagt att vi i miljöpartiet är gulliga. Hon kör med någon slags härskarteknik, säger han.

Oavsett vem som är ansvarig släcks landstingshuset ner den 28 mars, som en del av manifestationen.

Fakta: 

Earth hour är en årlig klimatmanifestation anordnad av Världsnaturfonden. Klockan 20.30 till 21.30 den 28 mars släcker de som deltar ner belysningen. Städer, organisationer, företag och privatpersoner i hela världen deltar. Förra året deltog 35 miljoner människor i ett 30-tal länder.

Stockholms Fria