Papperslösa Stockholm hoppar av fackligt samarbete

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Med Fackligt center för papperslösa skulle arbetarrörelsen slutligen ta tag i den svåra frågan om den papperslösa arbetskraftens roll. Men redan efter ett knappt år lämnar nu Papperslösa Stockholm sina platser i styrelsen.

Inrikes

Stämningen var hög när LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och TCO:s dito Sture Nordh i september förra året invigde Fackligt center för papperslösa. Frågan om den papperslösa arbetskraftens roll på arbetsmarknaden och de papperslösas rättigheter hade både gäckat och orsakat viss splittring inom arbetarrörelsen. Men med det nya centret, som skulle drivas tillsammans med gruppen Papperslösa Stockholm, skulle den etablerade arbetarrörelsen kunna erbjuda facklig hjälp åt papperslösa utan att formellt organisera dessa.

Men redan efter ett knappt år väljer Papperslösa Stockholm att lämna samarbetet. Yacine Asmani, nyligen avgången styrelseledamot och tidigare centrets ansikte utåt, berättar att de fackliga aktivister som var med om att bygga upp centret har gjort ett lysande jobb.

Dock menar han att de styrelseledamöter som därefter tillsatts av fackförbunden saknar genuint engagemang för de papperslösa.

– De som har varit aktiva och initiativtagare har gjort ett jättebra jobb, men tyvärr vill den nya styrelsen bara göra politiska utspel. De vill att jag ska säga att allt fungerar bra, men det kan jag inte. Jag står på de papperslösas sida. Det är ingen kritik mot facket, det är kritik mot styrelsen.

Bland annat menar Yacine Asmani att den praktiska hjälpen till papperslösa som utnyttjats på arbetsmarknaden brister, samt att de pengar som fackförbunden satsat inte kommer papperslösa till del.

Sten-Erik Johansson från Fastighetsanställdas förbund, ordförande för centret, beklagar avhoppen men har ingen förståelse för kritiken. Han menar att verksamheten fortfarande är nystartad och att alla inblandade gjort sitt bästa för att driva arbetet framåt.

– Det fackliga centret blir kvar oavsett om de papperslösa väljer att vara med, men det blir lite märkligt om en viktig målgrupp inte ska vara med. Det är ju lite oroväckande med tanke på att vi har satsat ganska kraftigt både prestigemässigt och känslomässigt på det här.

Stockholms Fria