Premiär för nordiskt roller derby – i Malmö

Publicerad:   •  Uppdaterad:

För tio år sedan startade några kvinnor i Texas ett lag. Nu är roller derby en av världens snabbast växande kvinnosporter. I helgen möttes några av de nordiska lagen för första gången i en tvådagarskamp i Malmö.

Sport

– Det är så schysst att en massa roller derby folk kommer till Malmö. De sover hos oss, vi skatar till hallen ihop och snackar roller derby hela dagarna. Alla är så glada över att få träffas, säger Annika Ersson, alias Ankefar, medlem i Malmölaget Crime City Rollers.

Copenhagen Roller Derby, Stockholm Roller Derby, Helsinki Roller Derby och finska Kallio Rolling Rainbows, deltog alla i Battle of the nordic light i Baltiska hallen.

Bakom arrangemanget står Malmöspelarna Karolina Gabrielsson och Sophie Bergstöm.

På en oval plan som märkts ut med tejp på golvet i sporthallen, åker de showande spelarna runt i full fart. I varje lag finns en jamer som startar bakom klungan och med hjälp av tacklingar, blockeringar från lagkamraterna och tekniska trix ska de ta sig förbi fyra blockers i motståndarlaget och på så sätt samla poäng.

Crime City Rollers, har sedan starten för drygt ett år sedan aldrig fått känna på en förlust.

– Det viktiga är gemenskapen. Det är första gången flera av lagen möts. Det är jätteviktigt att träffas och tävla mot varandra. Det visar också att roller derby är här för att stanna. Snart kommer vi och tar resten av Europa med storm, säger Vix Viking (Sophie Bergström).

I december väntar VM i Toronto, det första världsmästerskapet i roller derby, för många av medlemmarna i Crime City rollers som kvalat in i landslaget.

Skånes Fria