Protester i Milano mot ny regering

Publicerad:   •  Uppdaterad:

I dag hölls stora studentprotester i Milano och Rom mot nedskärningarna och bristen på jobb. Demonstranterna i Milano drabbade samman med polis när de försökte nå fram till Bocconiuniversitetet där den nye premiärministern Mario Monti sitter som ordförande, rapporterar BBC.

Utrikes

Ekonomen och tidigare EU-komissionären Mario Monti tog över posten som Italiens premiärminister i går efter Silvio Berlusconis avgång. Monti ska ansvara för att genomföra det besparingspaket som EU har krävt av Italien. Förutom premiärminister blir Monti även ny finansminister och kommer att leda en regering där ingen av de 19 ministrarna är folkvald, skriver The Telegraph.

– Jag har nått fram till slutsatsen att avsaknaden av politiska personligheter i regeringen kommer vara till hjälp för att vinna stöd hos parlamentet och partierna eftersom det eliminerar en grund för oenighet, säger den nye premiärministern i ett uttalande.

Infrastruktur- och ekonomisk utvecklingsminister blir Corrado Pasera som också är chef för Italiens största bank och posten som utrikesminister går till den amerikanske ambassadören Giulio Terzi di Sant'Agata. Bara tre kvinnor ingår i den nya regeringen. En av dem är advokaten Paola Severino som blir ny justitieminister.

Mario Monti avser att sitta kvar fram till våren 2013 då nästa ordinarie val ska hållas. Men representanter från Berlusconis parti Frihetens folk kräver att Monti bara ska sitta kvar fram tills besparingspaketet är genomfört.

Fria Tidningen