Stocksund, Danderyd

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Den som åker Roslagsvägen norrut och passerar över bron vid Ålkistan före Bergshamra, kan till vänster se Stocksunds två stora landmärken, vattentornet och Cedergrenska tornet. Det senare är en tegelröd borgliknande villa och det förra ett vackert, runt, ljusgult torn.

Kultur

Stocksund tillhör de villastäder som växte fram kring Stockholm vid förra sekelskiftet. Dessa samhällen formade så småningom municipalsamhällen eller köpingar, ofta i samband med att vatten, avlopp och elektricitet byggdes ut. I Stocksund hade de flesta redan borrat egna brunnar, men för villorna uppe på berget var vattentornet redan från början välkommet.

Med sitt torn hade arkitekten David Lundegård lyckats så väl att ritningarna ställdes ut på den stora hygienutställningen i Dresden 1911. Det var nämligen före sin tid till utseendet men också i sin konstruktion med stomme och cistern i armerad betong.

Idag används vattentornet i Stocksund till bostäder. Terassen, som skymtar på toppen, var under de första åren öppen för allmänheten på söndagarna. Priset för den magnifika utsikten var då 10 öre.

Fakta: 

Byggår: 1910.
Höjd: 30 m.
Volym: 275 m3.
Arkitekt: David Lundegård.

Våra vattentorn [1]  
Stockholms 
vattentorn
i text och bild.

Stockholms Fria