Victoria Akpotu och Jeanne Masimango använder sin humor på Noaks arks turné. Det gäller att avdramatisera och få folk att våga fråga.

Lyckad turné för Noaks ark

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Om målgruppen inte hittar oss, då får vi söka upp den. Ungefär så har man resonerat på Noaks ark som för sjunde sommaren åker på turné för att informera migranter om hiv.

– Att få veta att hiv finns i Sverige gör många förvånade, säger projektledaren Jeanne Masimango.

Inrikes

Dåligt med uppmärksamhet i medierna och otillräcklig kunskap i allmänhet om hiv är ett problem menar man på Noaks ark, som sedan 1986 arbetat med att informera om sjukdomen samt stödja drabbade och anhöriga. För nyanlända migranter som inte har tillgång till språket eller en naturlig kontakt med samhällets institutioner blir det än svårare att tillgodogöra sig information. I syfte att råda bot på detta har Noaks arks gröna minibuss under sommaren turnerat från Luleå i norr till Båstad i söder, och i veckan har den kunnat iakttas i Skärholmen, Husby och Rågsved.

Hur blir ni bemötta?

– Ofta när folk ser bilen brukar de knacka på och vill ha kondomer och ställa några frågor, säger Jeanne Masimango.

När projektet lanserades rådde dock tveksamhet om huruvida det verkligen skulle lyckas.

– Vi som jobbar med frågor kring hiv och migranter, vi har ju fördomar själva. Vi fick höra från många att nä, det här kommer inte att funka, det är ingen som kommer att komma i närheten av dig och ställa frågor. Ingen kommer vilja ha en folder eller kondomer. Första dagen var jag i Rinkeby, det var en fredag och det var fullt med folk som var på väg ut från moskén. Jag tänkte, kära nån, vad har jag gett mig in på? Jag hade beställt två lådor kondomer och de tog slut på några timmar. Jag ringde till kontoret och sa wow, det här var motsatsen till vad vi trodde.

En relativt stor andel av nyupptäckta fall av hiv i Sverige återfinns i gruppen migranter, och de får dessutom ofta sin diagnos sent. Därför ligger fokus på migranter från högriskländer där hiv är utbrett, och arbetet går till stor del ut på att nå den här gruppen.

– Ska man göra sig hörd måste man veta var man ska placera sig geografiskt. Vi vill kunna nå de nya svenskar som har kommit till Stockholm och hur gör man då? Jo, man måste ha seminarium där de bor, i centrum, eller i en föreningslokal, eller i hemmet. Och då har vi kanske information på deras modersmål.

Sommarkampanjen börjar bli ett välbekant inslag i Stockholms förorter, och Jeanne Masimango tycker sig se att utvecklingen går åt rätt håll.

– Folk känner igen oss, de har mer förtroende för oss nu. Första året vågade man inte riktigt komma fram, man tänker ”om jag frågar om det här, då kommer hon ringa hela stan”, eller ”då kommer hon veta att min syster har hiv”. Eller ”hon berättar för min mamma att jag hämtade kondomer”.

– Om man ser i år så har Jonas Gardells film på tv bidragit, det är många som kommer fram och säger att vi gör ett bra jobb, att det är bra att vi finns. Och det som man får höra från hiv-positiva är ju att man ger en bra bild. Har man hiv kan man leva ett långt liv och det går inte att se på någons yttre att den är hiv-positiv. Så jag tycker det har gått framåt på ett mycket bra sätt.

Fakta: 

Noaks arks kampanj

Genomförs av Riksförbundet Noaks ark på uppdrag av Smittskyddsinstitutet.

Ingen hivtestning sker på plats under kampanjen, däremot erbjuder Noaks ark snabbsvarstest i sina lokaler på Eriksbergsgatan 46 eller Birger Jarlsgatan 58.

I slutet av 2012 fanns det cirka 6 200 personer med känd hiv-diagnos och med behandlingskontakt inom svensk sjukvård.

2012 rapporterades 441 nya hivfall. En svagt ökande trend av rapporterade fall av hivinfektion har observerats i Sverige sedan 2003.

Källa: Noaks ark

Stockholms Fria