Kritik mot polisen efter insats på Kristallnatten | Stockholms Fria
  • Nazister har marscherat flera gånger i Stockhom under året. Varje gång ha de mötts av stort motstånd.
Stockholms Fria

Kritik mot polisen efter insats på Kristallnatten

Kristallnatten hålls i minne den 9 november efter de våldsamma pogromer mot judar som genomfördes i Tyskland 1938. Men i lördags valde nazistiska Svenska motståndsrörelsen att demonstrera. Det blev bråkigt och många kritiserar polisen för deras passiva insats.

Nazister marscherade genom Östermalm förra lördagen, samma dag som Kristallnatten inföll. Enligt antirasisitiska organisationer är det en tydlig strategi, dels som provokation, men också för att fokus ska hamna på något annat än minnet av de omfattande pogromer som tyska judar utsattes för 1938. I år hade den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen sökt demonstrationstillstånd till stöd för det nazistiska grekiska partiet Gyllene gryning, som varit föremål för flera gripanden och utredningar under hösten.

Svenska motståndsrörelsen hade enligt Expo samlat ungefär 80 deltagare och de möttes av upp emot 500 motdemonstranter som följde tåget utmed hela dess marschväg. Flera källor säger att motdemonstranterna till betydande del bestod av boende på Östermalm, som var chockade över att nazister tillåtits demonstrera under minnesdagen av Novemberpogromerna.

Under delar av demonstrationen kastades föremål mellan nazister och motdemonstranter, och framme vid Greklands ambassad blev det våldsamt. Minst två personer skadades så att de fick uppsöka vård.

I sociala medier har kritiken mot polisen varit massiv efter lördagens insats. Många frågar sig hur nazister alls kan få tillstånd att demonstrera under Kristallnatten och de ifrågasätter också polisens val att inte upplösa demonstrationen efter att nazisterna beväpnat sig och använt våld.

Lars Byström är presskontakt på länskriminalpolisen i Stockholm. Han medger att polisen under delar av kvällen inte riktigt hade kontroll över situationen kring demonstrationen och det var stökigt kring tåget redan vid samlingen.

Varför avbröts inte nazisternas marsch?

– Det är naturligtvis en berättigad fråga. Men man ska komma ihåg att det krävs väldigt mycket för att man ska upplösa en allmän sammankomst, oavsett om den är tillståndsgiven eller inte.

Men är det inte tillräckligt att demonstranterna beväpnar sig och kastar gatsten?

– Jag har jobbat med det här i nästan 40 år nu och jag tror att det bara är vid ett eller två tillfällen som man upplöst en allmän sammankomst. Demonstrationsrätten och yttrandefriheten är stadgade i grundlagen och därför krävs det väldigt mycket för att upplösa en demonstration.

Men om någon blir träffad av en gatsten, det är ju ett ganska grovt våld?

– Nja, dels tror jag att det hände när demonstrationen var nästan över, vid ambassaden, men när vi väl har gett ett tillstånd så krävs det svårare oordning, som våldsamt upplopp för att upplösa demonstrationen. En enskild händelse räcker inte som skäl.

Borde ens nazister få demonstrera på just Kristallnatten?

– Vi har ju fått den frågan flera gånger och vi har stämt av noga med våra jurister. Så även om jag verkligen förstår frågan, så räcker det inte med ett speciellt datum för att neka tillstånd. Om det krockar i tid och plats med en annan demonstration så försöker vi diskutera oss fram till en lösning. Men grundregeln är att man har rätt att demonstrera.

Rekommenderade artiklar

© 2019 Stockholms Fria