Ockupationen avslutad men fler aktioner utlovas | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Ockupationen avslutad men fler aktioner utlovas

Efter en vecka avslutades i går, fredag, ockupationen av ett hus vid Telefonplan. Men fler ockupationer utlovas och i dag genomförs en demonstration på Sergels Torg.

en veckas tid ockuperade Globalisering underifrån och Föreningen Stockholms hemlösa ett tomt hus vid Telefonplan. Det var när ett polisingripande hotade som ockupanterna valde att avbryta aktionen.

- Vi stod inför faktum att antingen kommer polisen först eller så får vi gå på våra egna villkor. Vi hade ändå inte tänkt konfrontera polisen, förklarar Sebastian Osorio, medlem i Globalisering underifrån.

Han tycker själv att aktionen var 'extremt lyckad', inte minst med anledning av allt stöd som ockupationen fått både lokalt och från övriga Sverige.

- Vi hade ett grannmöte med 50-60 personer från grannskapet. Alla skrev under listor för att vi skulle få vara kvar. Syftet med aktionen var bland annat att pressa politikerna till snabbare agerande vad gäller bostäder för hemlösa och lokaler till sociala center. Föreningen Stockholms hemlösa och Globalisering underifrån menar att de, på varsitt håll, fått löften från socialborgarrådet Margareta Olofsson, v, om både bostäder och samlingslokaler, men ingenting har hänt. I tisdags deltog fastighetsägarna Drott AB i ett möte med ockupanterna och socialnämnden. Drotts inställning till ockupanterna var klar från början.

- De har brutit sig in i våra lokaler och vi vill att de lämnar dem. Men vi vill inte köra ut dem med bryska metoder, sade Christer Skagerlind från Drott under tisdagen.

Men på onsdagseftermiddagen fick ockupanterna ett samtal från Christer Skagerlind, där han förklarade att strömmen skulle stängas av.

- Det är kallt i huset, men vi har inrättat ett eget elverk, så värmen börjar komma tillbaka, sade Martin Long från Globalisering underifrån på torsdagsmorgonen.

På torsdagsmorgonen fick också ockupanterna, via media, veta att Drott polisanmält dem. Detta trots ett löfte från Drott om att underrätta ockupanterna om sådana åtgärder skulle vidtas.

Lokalerna har stått tomma länge, men ska rivas och ge plats för bostäder. Under det närmsta året ska lokalerna stå tomma. Bygget ska ta sin början 2006, och kommer att innebära totalt 2 000 nya bostäder kring Telefonplan.

Ockupanterna menar att de bostäder som byggs i Stockholm inte är tillgängliga för alla, då de ofta är väldigt dyra bostadsrätter. Karin Rågsjö, v, är ledamot i socialtjänstnämnden. Hon var med på mötet med Drott och ockupanterna och har en viss förståelse för frustrationen.

- Det är ont om billiga hyresrätter för unga vuxna. Vi måste sätta oss ner och planera hur det kan byggas billigt för ungdomar, men det tar tid, plats och bygglov.

Från Globalisering underifrån bemöts dock dessa uttalanden med viss skepsis, och politikerna hålls ansvariga för bostadssituationen.

- Lördag klockan 15 samlas vi i en demonstration. Vi funderar på att gå till stadshuset. I slutändan är det ju politikerna som inte gör något, utan bara säger att bristen på bostäder ska lösas av bostadsföretagen, säger Sebastian Osorio.

Han förklarar också att det kommer bli fler aktioner i samma anda.

- Det kommer att bli en större kampanj med fler ockupationer utan bara säger att bristen på bostäder ska lösas av företagen.

- Vi vill inte heller att hemlösa ska behöva bo på ett ställe där man måste gå vaktschema, som vi behövde göra här. Alla ska ha rätt till egen bostad med nyckel.

Rekommenderade artiklar

Dubbelspel om Österleden

Trots att Stockholms stad officiellt betraktar Österleden som ett nedlagt projekt fortsätter Vägverket projektera för vägen. Och tvärtemot vad som sägs driver Vägverket projektet med stöd av Stockholms stads politiska ledning. Det framkom på Vägverkets samrådsmöte om Österleden på Norra Latin i torsdags.

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2019 Stockholms Fria