Stockholms Fria

Mondo har öppnat kafé för hemlösa

I måndags invigdes det nya kaféet för hemlösa i Medborgarhuset, en vecka försenat. Potatis- och purjolökssoppa, läsk och kaffe serverades gratis till gästerna. Det är nöjesbolaget Mondo, som till vardags sysslar med konserter och klubbar, som står bakom satsningen.

Gästerna på kaféet kom från Stadsmissionen och Dianova, en organisation för rehabilitering av missbrukare. Personal därifrån följde också med för att hjälpa till, eftersom personalen på Mondo inte har någon tidigare erfarenhet av hemlösa.

-- Vi fick bra respons, alla var jättetrevliga, säger Gabriella Marder som arbetar för Mondo.

Tolv till femton hemlösa dök upp på invigningen. Förutom personal från Mondo och organisationerna för hemlösa arbetade en volontär.

-- Vi är jätteglada för volontärer, alla som är intresserade kan höra av sig till oss, säger Gabriella.

Mondo kan inte söka volontärer ifrån volontärorganisationer på grund av att de inte är en ideell förening. Mondo är ett aktiebolag, med 40 aktieägare. En av dessa, Håkan Waxegård som är en av grundarna till Hultsfredsfestivalen, kom med idén att starta ett kulturkafé för hemlösa.

- Det kaféet framför allt kostar oss är tid, men det är vårt hjärtebarn så vi vill verkligen satsa på det, säger Gabriella Marder.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Framtid kan vara annat än jobb"

Som en motvikt till de företag som visade upp sig på Södertörns högskola anordnade Södertörns anarkistiska sammanslutning alternativa framtidsdagar.

Mondos kafé för hemlösa har öppnats

I måndags invigdes det nya kaféet för hemlösa i Medborgarhuset, en vecka försenat. Potatis- och purjolökssoppa, läsk och kaffe serverades gratis till gästerna. Det är nöjes-bolaget Mondo, som till vardags sysslar med konserter och klubbar, som står bakom satsningen.

'Man borde krama mer på de hemlösa under vintern'

På anslagstavlorna i mataffärerna i Bagarmossen har någon satt upp lappar med texten: 'Hej, vi är några uteliggare som vill köpa yllekläder, om du har några ring oss på nummer...'. Vi ringde upp och träffade Sara,18, Anne Maria, 18, och David, 36 år.

Boende protesterar mot bredare motorväg

Väg E18 i norra Stockholm behöver breddas. Långa köer, buller och trafikstockningar är några av problemen. Så långt är alla överens, men hur vägen ska byggas ut har skapat en konflikt. I torsdags lämnade en kommitté bestående av bland andra vänsterpartiet in protestlistor till miljöministern.

© 2024 Stockholms Fria