Nya Husby centrum ska byggas för kvinnor | Stockholms Fria
  • En av Elin Strands idéer för hur man kan luckra upp gränserna mellan privat och offentligt i Husby.
  • Elin Strand i ett tidigare projekt i Husby, där hon tillsammans med studenter och lokalbor stickade en nästan fullskalig modell av en miljonprogramslägenhet.
Stockholms Fria

Nya Husby centrum ska byggas för kvinnor

När Svenska bostäder ska rusta upp Husby centrum är kvinnorna i fokus. Ett mansdominerat kafé ska flytta, men vad som händer mer är upp till Husbyborna och en feministisk arbetsgrupp att avgöra.

– Jag vill flytta ut kvinnors arbete från hemmen ut till det offentliga rummet, säger arkitekt Elin Strand, som ska leda diskussionerna som inleds på måndag.

Helen Larsson på Svenska bostäder som äger Husby centrum beskriver en ”gatumaktordning”, där nästan bara män vistas i det offentliga. Kvinnor rör sig snabbt över torg och gångstråk, eftersom miljön inte uppfattas som trygg.

– Många kvinnor känner sig övervakade vid tunnelbaneuppgången, där det samlas många män på ett kafé. Inget ont om kaféet – det är ett härligt familjeföretag med världens godaste baklava – men att männen sitter just där gör att kvinnorna känner sig socialt kontrollerade på torget, säger hon.

Nu ska kaféet flytta till Husbys mindre torg. Vad lokalen vid tunnelbanan kommer att användas till är inte bestämt än, men det finns idéer om någon form av mötesplats för tjejer.

Feministisk stadsplanering, som alltså ska prägla upprustningen av Husby centrum, handlar om kvinnors säkerhet och tillgänglighet till det offentliga rummet. En annan planerad åtgärd är att förbättra belysningen och arbeta bort små prång och vrår som kan uppfattas som otrygga att gå förbi, säger Helene Larsson.

– Och så vill vi öka tryggheten genom att få mer centrumkänsla. Vi ska sätta upp ett vädertak för torghandeln och minskar på så sätt mopedåkningen. Vi vill stötta kvinnligt företagande och funderar på att också göra något trevligt för barn, som en scen. Får man dit barnen så kommer kvinnor och familjer.

Vad Husbyborna tycker har Helen Larsson blivit varse via enkätundersökningar per post och intervjuer och egna samtal med kvinnor i Husby. Nu har hon samlat ihop en feministisk arbetsgrupp, där bland annat kvinnor som bor i Husby, forskare och arkitekter ska delta. Första mötet är nu på måndag. Modererar gör arkitekt Elin Strand, som tidigare jobbat med flera projekt i Husby, bland annat ett idéarbete om hur man kan synliggöra kvinnors nätverk i det offentliga rummet.

– I Husby är arbetslösheten väldigt hög och det är ett jätteproblem att barn saknar förebilder. De behöver se sina föräldrar göra någonting. Mycket av det arbete kvinnor gör i Husby sker i hemmen, därför vill jag plocka ”kvaliteer” från det privata ut i det offentliga rummet, säger hon.

Elin Strand har en lång lista med små organisationer och företag som alla har care of-adresser i Husby, och menar att det pågår mycket arbete i hemmen som skulle kunna synliggöras. I sitt tidigare idéprojekt ritade hon bland annat en offentlig vävstuga.

En inspirationskälla har varit Aristofanes berättelse om Praxagora, en grekisk härförarinna som hjälpte kvinnorna att ta makten i Aten, berättar Elin Strand.

– Det första de gjorde var att flytta ut köken på torget. Så man lagade mat och hade samtidigt stenkoll på det offentliga.

I samma anda ska Elin Strand under 2016 i samarbete med Tensta konsthall bygga ett offentligt kök med läxläsningshjälp.

– Som en ny typ av torginredning. Männen är välkomna men kvinnorna är värdinnor.

Hon är dock mån om att inte män ska känna sig åsidosatta.

– Det är ett problem att kvinnor är frånvarande i centrum och jag tror att vi att alla är intresserade av att ändra på det, oavsett kön. Men jag är mån om att inte putta ut människor, som de där männen på kaféet, att vi inte reagerar på de gränser som finns genom att skapa nya gränser.

Men ett av önskemålen som Husbytjejer framfört till Svenska bostäder är att skapa en mötesplats bara för tjejer. Centrumet ska ju utformas i dialog med de boende, så vad händer om de vill ha könssegregering?

– Om de vill ha ett rum bara för kvinnor så är det inget jag är negativ till. Det verkar spännande. Jag hoppas de har radikala ideer!

Vissa kvinnor i Husby centrum känner sig övervakade och är rädda för ryktesspridning om de går på kafé. Är det verkligen saker en kan påverka med arkitektur?

– Jag tror att det som är viktigt är en dialog med de som ska vara i rummet. Delaktighet ger en relation till rummen som kan ha lika stor betydelse som det som byggs, så det är en otroligt viktig del av arbetet.

Fakta: 

Upprustningen av Husby centrum

• Husby centrum byggdes 1974.

• Upprustningen påbörjades i september. Den ska göras i fem etapper, varav den första är klar i mars 2016.

• I april 2016 ska Husbys restauranger och även kaféet som nu ligger vid tunnelbaneuppgången samlas i huslängan vid torget på Edvard Griegsgången. Vid samma torg kommer även Kulturskolan, Berättarministeriet och Husby träff att ligga.

• Upprustningen ska vara klar 2020.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Sös värst i vänteligan

Stora skillnader i väntetider på stans akutmottagningar. Värst är det på Sös. Och kvinnor får vänta längre än män.

© 2022 Stockholms Fria