• Norra Reals gymnasister tar studenten. På skolan är läkardöttrar och barn till konstproducenter och universitetslärare överrepresenterade.
  • Håkan Forsberg.
    Att skolval skulle öka social rörlighet får inget stöd i utbildningssociolog Håkan Forsbergs avhandling Kampen om eleverna.
Stockholms Fria

Skolvalet förstärker sociala skillnader i Stockholm

Under nittiotalet avreglerades skolsystemet och allt fler av Stockholms gymnasieskolor såldes till stora, vinstdrivande utbildningskoncerner. Effekten blev förstärkta sociala skillnader mellan eleverna, visar en ny avhandling från Södertörns högskola.

– Man kan tänka sig att skolvalet skulle ha ökat den sociala rörligheten. Men ett av huvudresultaten är att en grundläggande social ordning inte har förändrats. Den är uppseendeväckande stabil, säger utbildningssociolog Håkan Forsberg som skrivit sin avhandling Kampen om eleverna på Södertörns högskola om utvecklingen.

I första hand är det kön och social bakgrund, alltså föräldrars yrke, utbildning och inkomst som påverkar vilken utbildning eleverna väljer. Håkan Forsberg har analyserat statistik över samtliga gymnasieelever i Stockholmsregionen och jämfört år 2006–2008 med resultat från nittiotalet, före skolvalet infördes. Han har även intervjuat skolledare och marknadsförare för att analysera omvandlingen. Ett resultat är att effekterna av elevernas klassbakgrund har blivit ännu tydligare när eleverna nu väljer skola.

– Marknaden förstärker de sociala skillnaderna som fanns redan innan. I skolornas strategier för att konkurrera om eleverna riktar de sig ofta till mycket specifika grupper. Har skolan till exempel ett tydligt fokus på yrkesförberedande utbildningar vänder de sig därmed till arbetarklassens söner och döttrar.

Skolorna har enligt Håkan Forsberg använt olika strategier för att anpassa sig till marknaden. Marknadsorienterade skolor profilerar sig, till exempel på sport eller IT eller för att locka elever i ett brett mittenskikt.

– De utan utbildningsbakgrund hemifrån har svårt att orientera sig. Vad är en bra utbildning? Blir jag ingenjör eller börsmäklare när jag går denna? Medan de som är barn till börsmäklare eller ingenjörer kanske går på Viktor Rydberg.

”Elitskolorna” arbetar inte med marknadsstrategierna, säger Forsberg.

– Prestigefulla skolor får sin status av de elever som befolkar dem. Elitskolorna som under generationer har rekryterat samhällets övre skikt har ett symboliskt kapital. Det handlar om att vårda det, inte marknadsföra. Du måste känna till det, du kan inte läsa dig till det.

Ett exempel kan vara att musikerutbildningar kan kräva att föräldrarna satt eleven i förberedande musikklass för att ha chans att komma in.

Före friskolereformen var det geografisk närhet som styrde vilken skola man hamnade i. I början av tjugohundratalet däremot kom över 60 procent av eleverna på Stockholmsregionens friskolor från andra kommuner.

Många elever väljer bort skolor i sitt eget bostadsområde. Leder inte det till att skillnaderna minskar?

– Mycket forskning visar på att skolvalet förstärker effekten av boendesegregationen, men det sker etappvis. Få elever i Södertälje åker hela vägen in till Stockholm, men de dras ändå mot centrum. I en skola i Liljeholmen till exempel har 90 procent av eleverna utländsk bakgrund. Det är som att deras skola har bytt plats.

Fakta: 

Friskolereformen

1992 föreslog dåvarande statsminister Carl Bildt och skolminister Beatrice Ask en lagändring där fristående huvudmän fick rätt att starta grundskolor. Lagen trädde i kraft och utökades ett år senare till gymnasieskolor.

Friskolor får offentligt stöd i form av skolpeng.

Skolorna måste uppfylla krav som preciseras i skollagen. Viktigast är att de svarar mot det allmänna skolväsendets mål och värdegrund och att utbildningen är avgiftsfri.

Mellan 1995 och 2008 tiodubblades antalet gymnasielever i fristående gymnasieskolor.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sös värst i vänteligan

Stora skillnader i väntetider på stans akutmottagningar. Värst är det på Sös. Och kvinnor får vänta längre än män.

© 2024 Stockholms Fria