• "Det känns jätteroligt att det går att påverka. Divestering är ett tydligt ställningstagande", säger Agnes Lansrot (nr 2 från vänster, översta raden), Fossil free Stockholms universitet.
  • En namninsamlingskampanj med 1000 underskrifter bidrog till rektorns beslut.
  • Performance för att väcka uppmärksamhet till frågan.
Stockholms Fria

Universitetet divesterar från fossil energi

Stockholms universitet ska som andra universitet i landet flytta pengar placerade i fossila bränslen, beslutade rektorn efter att ha uppvaktats av en grupp studenter.

– Det känns jätteroligt att det leder till något, att det går att påverka. Divestering är ett tydligt ställningstagande, säger Agnes Lansrot, Fossil free Stockholms universitet.

I början av december lämnade en grupp studenter i Fossil free Stockholms universitet över mer än 1 000 namnunderskrifter till Stockholms universitets rektor. I februari fattas beslutet om att universitet ska ta bort sina placeringar i från fossila bränslen. Ett självklart val, menar rektor Astrid Söderbergh Widding:

– I dag är det glädjande nog möjligt att placera fossilfritt utan att äventyra de övergripande målen som våra stiftelser har, alltså att generera avkastning som kan användas i utbildning och forskning. Då är det också självklart för Stockholms universitet att göra så, med tanke på att hållbar utveckling är så centralt både i vår utbildning och vår forskning, och i vårt miljöarbete.

Men hur mycket investeringar universitetets stiftelser har i bolag som handlar med kol olja och gas kan rektorn inte svara på.

– Förvaltarna får hantera stiftelsernas kapital enligt universitetets placeringspolicy. Det går alltså inte att svara exakt på den frågan. SU handlar inte själva med några bolag.

Studentgruppen Fossil free Stockholms universitet har räknat ut att det rör sig om mer än en procent av investeringarna.

– Det är inte några jättestora summor, utan mer ett tydligt ställningstagande. Universitetet har ju en placeringspolicy där man inte investerar i vapen och tobak och då tycker vi fossilindustrin är lika oetisk. Ett universitet som ska utbilda inför framtiden borde inte investera i nåt som gör framtiden omöjlig i långa loppet, säger Agnes Lansrot.

Bland de svenska universiteten och högskolorna är det bara Chalmers i Göteborg som har divesterat. I Uppsala, Lund, Umeå och Luleå finns aktiva kampanjer. KTH har en vilande kampanj, berättar Agnes Lansrot.

– Så Stockholm ligger absolut i framkanten.

Beslutet om divestering väntas fattas vid nästa styrelsemöte den 15 februari, efter att placeringsrådet lagt fram förslag till ändrad placeringspolicy för universitetes stiftelseförvaltning.

Är det säkert att du har styrelsen med på tåget?

– Styrelsen brukar inte gå emot rekommendationer från sitt placeringsråd, säger rektor Astrid Söderbergh Widding.

När börjar ni divestera?

– Omställningen påbörjas omedelbart efter beslut.

Fakta: 

Energianvändning på Stockholms universitet

Att SU:s stiftelser divesterar betyder inte att energin universitetet använder är fossilfri.

Frescati värms upp av fjärrvärme från 85 % av förnybar eller återvunnen energi. Den återstående andelen fossila bränslen väntas minska under de närmaste åren.

Elen som används till driften av fastigheter m m kommer enbart från bioenergi.

2015 installerades solceller på Geohuset och 2017 får Södra huset solceller.

Universitetets mål är att halvera energianvändningen per kvadratmeter mellan år 2000 och 2025.

Källa: Johan Tjernström, Akademiska Hus

Divestera ur är motsatsen till att investera i. Det handlar om att sälja av aktier, fonder eller andra investeringar som är oetiska eller moraliskt tvivelaktiga.

Källa: Fossil Free Sweden

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sös värst i vänteligan

Stora skillnader i väntetider på stans akutmottagningar. Värst är det på Sös. Och kvinnor får vänta längre än män.

© 2024 Stockholms Fria