• Ann-Margarethe Livh inför ett ungdomsstöd på 2 miljoner i vårbudgeten.
Stockholms Fria

”V inför demokratistöd för unga”

Snart kan unga söka bidrag på upp till 25 000 kronor för projekt som stärker ungas organisering, skriver Ann-Margarethe Livh (V), demokratiborgarråd.

För att öka det demokratiska deltagandet bland unga, både i vardagen och på valdagen, kommer den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm att inrätta ett demokratistöd för unga. Stödet ska fördelas till projekt som syftar till att öka ungas delaktighet och inflytande och bidrar till ett antirasistiskt, jämställt Stockholm med lika rättigheter och möjligheter för alla.

Att stärka demokratin är ingen enkel uppgift eftersom en stark demokrati bygger på att många olika faktorer ska fungera. Att som medborgare ha möjlighet till jobb och att kunna få en bostad är helt avgörande. Att känna tillit till myndigheter, att inte bli diskriminerad och att uppleva sig bli hörd är andra viktiga faktorer.

I Stockholm saknar många unga förtroende för demokratin. Det visar sig bland annat i siffror på valdeltagande. Var fjärde ung person mellan 18 och 29 år i Stockholms län röstar inte och lägst är valdeltagandet i Järva, samtidigt som valdeltagandet är högst i välbärgade förorter som Södra Ängby och Ålsten, båda i Bromma. Det här visar att vi måste satsa extra mycket på ungas demokratiska deltagande i förorten.

Att många ungdomar inte är politiskt engagerade beror inte på ointresse utan på att det inte finns någon bra chans att få utlopp för sitt engagemang. Över hela stan finns det massor med ungdomar som har egna bra idéer om hur unga kan bli mer delaktiga och de här initiativen kan bli verklighet bara vi stöttar dem.

Det är därför vi nu satsar 2 miljoner kronor på att inrätta ett demokratistöd som kommer göra det möjligt för unga upp till 25 år att söka ett stöd för projekt på upp till 25 000 kronor.

Vi i den rödgrönrosa majoriteten jobbar intensivt med att jämna ut skillnadernas Stockholm. Vi har omfördelat resurser från välbärgade områden till områden med större behov och vi tänker fortsätta göra det. Vi har satsat och fortsätter att satsa på att skapa jobb, att stärka skolan, att öka jämställdheten och att öka tryggheten. Men vi måste göra mer för att stärka ungas egen organisering. Ett demokratistöd är ett bra sätt att göra det.

Om vi vill att unga ska ha förtroende för samhället och demokratin måste vi också tro på deras förmåga. Stockholms engagerade unga har mycket att bidra med. Med en pengapott gör vi det lite lättare för idéerna att bli verklighet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stockholm får kvinnomuseum

Kvinnors kamp är underrepresenterad på museerna, menar staden och öppnar ett kvinnohistoriskt museum nästa år.

© 2024 Stockholms Fria