Stadsbiblioteket ratar vänstertidningar | Stockholms Fria
  • Stadsbibliotekets annex erbjuder 750 olika tidningar och tidskrifter. Men fyra välkända vänstertidningar är borta sedan en tid.
  • Starkt kritiserade Nya tider finns för utlån på Stadsbiblioteket.
Stockholms Fria

Stadsbiblioteket ratar vänstertidningar

Flera vänstertidningar har sagts upp från Stadsbiblioteket. Vid årsskiftet togs istället en prenumeration på högerextrema Nya tider.

Redan 2014 sade Stadsbiblioteket upp de socialistiska veckotidningarna Offensiv och Internationalen. Inför 2017 avslutade man även sina prenumerationer på Arbetaren och Proletären. Orsaken är att man bedömt att intresset hos besökarna är för lågt, enligt Jenny Håkansson Hedberg, chef för bibliotekets låna-enhet:

– Men man måste titta på frågan på beståndsnivå, inte titelnivå. Det är inte så att jag sitter och räknar så att vi ska ha tio högertidningar och tio vänstertidningar. Vi ska tillhandahålla fritt och brett, till vänster, höger och i mitten. Vi ska förhålla oss neutrala.

Biblioteket prenumererar på några andra vänstertidningar. I dag finns bland annat nyhetstidningarna Flamman och ETC samt tidskriften Clarté i bibliotekets utbud, som totalt rymmer över 750 titlar.

Sedan årsskiftet kan besökarna även läsa högerextrema Nya tider i tidskriftssalen på Odengatan. Tidningen togs in efter att minst en handfull personer efterfrågade den, säger Jenny Håkansson Hedberg.

– Det finns ett aktualitetsvärde, den får presstöd och är inom lagens ramar. Vi beslutade att vi tar in den, men vi ”gödslar” inte med den. Vi är det enda biblioteket i Sverige som har tagit in den, är min gissning.

Trots inköpsförslag på flera bibliotek finns Nya tider enbart på Stadsbiblioteket.

– Den behöver vara i ett sammanhang där man också kan hitta motpoler. Det skulle inte fungera att ha den på ett litet bibliotek i till exempel Bagarmossen där man har ett väldigt litet antal tidskrifter, säger Jenny Håkansson Hedberg.

Tidningsutbudet ska följa bibliotekets mediepolicy, där det står att kontroversiella åsikter och omdebatterade medier ska ges utrymme och att inköpen styrs av användares efterfrågan.

Finns det inget krav på mångsidighet när det gäller politiska nyhetstidningar?

– Enligt bibliotekslagen ska utbudet präglas av allsidighet. Olika bibliotek i Sverige tolkar den skrivningen på olika sätt. Min enhet har tolkat det som att i begreppet allsidighet ligger mångfald.

Trots att Nya tider har omgärdats av flera stora debatter, särskilt runt Bokmässan, har intresset för tidningen på Stadsbiblioteket varit begränsat, enligt Jenny Håkansson Hedberg.

– Vi trodde att någon skulle bli arg och ta bort den, eller tycka om den så mycket att man tar den med sig. Det har vi inte sett. Som det ser ut nu används den inte jättemycket, så vi kanske kommer att avsluta den också.

Fakta: 

Nya tider

• En högerextrem och konspiracistisk veckotidning som ges ut av Vávra Suk, fd medlem i SDU och sedan Nationaldemokraterna, där han hade stort inflytande. Var under flera år chefredaktör för Nationaldemokraternas tidning Nationell idag.

• Nya tider startade 2012 och hade förra året en upplaga på 4 200 exemplar, enligt TS.

• Några aktuella rubriker ur Nya tider: ”Svart mobb satte vita hem i brand och plundrade butiker”; ”HIV-smittat ’flyktingbarn’ döms för oskyddat sex med minderårig” och ”Österrikes president: ’En dag kommer alla kvinnor bära slöja’”.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Stockholms Fria