• Ett isberg vid Grönland. De enorma inlandsisarna riskerar att smälta om medeltemperaturen i världen fortsätter att öka.
Fria.Nu

Utan åtgärder smälter vår näst största inlandsis

En grupp brittiska forskare har tagit fram 35 olika scenarier för hur temperaturhöjningar påverkar Grönlands inlandsis. Det räcker med att Grönlands medeltemperatur ökar med tre grader för att isen ska börja smälta.

Grönlands mäktiga inlandsis kommer att smälta om radikala åtgärder inte vidtas för att sätta minska utsläppen av koldioxid. Det säger en grupp forskare vid universitetet i Reading i England.

Forskarna varnar också för något de kallar värmetröskel. När den passerats blir avsmältningen omöjlig att stoppa - även om halten koldioxid i atmosfären skulle sänkas till förindustriell nivå.

Om Grönlands nära två miljoner kvadratkilometer stora istäcke, som på sina ställen är över 3000 meter tjockt, smälter stiger världshavens yta med sju meter och låglänta öar och kustområden jorden runt dränks. De engelska forskarna har räknat på 35 scenarier och antagit att temperaturen på Grönland kommer att stiga med åtta grader till år 2350. I 34 scenarier passeras värme-

tröskeln. Enligt forskarna räcker det med att Grönlands medeltemperatur ökar med tre grader för att isen ska börja smälta, och de tror att smältvatten från Grönlandsisen redan har haft en viss påverkan på världshavens nivå.

Grönlandsisen är jordens näst största inlandsis. Vid den största, Arktis, finns inte samma risk för avsmältning. Där smälter en avsevärd del av isen varje år, men fryser till igen under vintern. På Grönland är förhållandena annorlunda. Om isen börjar smälta i snabb takt, blir det mycket varmare, eftersom mindre värme reflekteras ut i atmosfären. Börjar isen smälta på allvar, kan inga kyligare perioder eller drastiska koldioxidminskningar påverka det grönländska klimatet.

Atmosfärens koldioxidhalt brukar mätas i miljondelar, ppm. Före industrialiseringens kol- och oljeförbränning var värdet 280 ppm. I dag är halten 370 ppm. De engelska forskarna har i sina scenarier räknat med halter på 450, 550, 650, 750 och 1 000 ppm. De länder som undertecknat Kyotoprotokollet om minskade utsläpp av växthusgaser förbinder sig att göra smärre minskningar under perioden 2008-12. Det långsiktiga målet är minus 50 procent till 2050.

Fakta: 

Medeltemperaturen ökar
FNs expertpanel för klimatförändringar har beräknat att den globala medeltemperaturen kommer att öka med mellan 1,4-5,8 grader fram till 2100. Sedan FN-rapporten kom har forskare gjort nya beräkningar som innebär temperaturökningarna ska ökas med 1,4 gånger.

I ett högriskscenario handlar det om en temperaturhöjning på 7-10 grader till år 2100.

Enligt amerikanska NASA har istäcket på de arktiska oceanerna minskat med nio procent mellan 1990 och 1999. NASA anser att isen kommer att försvinna till slutet av nästa århundrade om avsmältningen fortsätter i samma takt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Mobilen kan ge DNA-skador

Strålning från mobiltelefoner som ligger 50 procent under EUs och Sveriges rekommenderade värden orsakar DNA-skador, enligt den internationella studien Reflex som nu publicerats. Strålningen orsakar onormalt många brott på cellers DNA-strängar och kroppens immunförsvar får därmed svårt att hinna reparera skadorna. Brott på DNA kan på lång sikt leda till cancersjukdomar, men också till allergier och astma.

Fria.Nu

Regeringen vill hyra ut Norrbotten till vapentester

Regeringen föreslår att Sverige ska hyra ut mark till länder som vill testa vapen och ha militärövningar. Naturområden kommer att bli förstörda. Och det blir svårt att säga nej till länder för att de är i krig eller har kärnvapen. Nästa vecka röstar riksdagen om förslaget.

Fria.Nu

Norrbotten ska hyras ut till främmande krigsmakt

Norrbotten hyrs ut och blir ett enormt övningsfält för krigsförande länder. Ovärderliga natur-områden förstörs. Det kan bli några av konsekvenserna av regeringens försvarsproposition, som röstas igenom i riksdagen om en dryg vecka.

Fria.Nu

Nytt hopp för solkraften

Vindkraften jobbar i motvind. Och el från solceller tycks inte vara hett. Men nu finns hopp. Om fem år kommer de första fabrikstillverkade svenska solcellspanelerna ut på marknaden. Det handlar om tunnfilmsteknik, som enligt företaget Solibro har en gigantisk utvecklingspotential.

Fria.Nu

Billigare solceller

Vindkraften jobbar i motvind. Och el från solceller tycks inte vara hett. Men nu finns hopp. En fabrik i Sverige ska börja tillverka solcellspaneler. Om fem år kan man nog köpa dem. Tekniken som fabriken ska använda kallas tunnfilmsteknik. Företaget Solibro ska tillverka solcellspanelerna. Där säger man att tunnfilmstekniken går att utveckla mycket.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria