Fria.Nu

Ny valuta kan hålla jorden sval

Med hjälp av en alternativ valuta som reglerar handeln med 'personliga utsläppsrättigheter' kan vi komma till rätta med världens miljöproblem. Det menar den irländske ekonomen Richard Douthwaite, som talade under Stockholms sociala forum.

- Nu ska jag övertyga er om att miljöproblemen inte går att lösa om man inte först löser de ekonomiska problemen. Så inledde den irländske ekonomen Richard Douthwaite sitt föredrag under Forum för Systemdebatts seminarium 'Det ekonomiska systemets mysterier' på Stockholms Sociala Forum. Han målade upp en bild av en värld där ekonomin ständigt måste expandera för att tillväxt ska uppnås. Men hur ska tillväxten hjälpa oss att finansiera nödvändiga miljöåtgärder om den samtidigt uppstår genom just ökad resursförbrukning?

- Vi kan inte lösa klimatfrågan om vi inte förändrar sättet på vilket ekonomin växer, menade Richard Douthwaite.

30 procent av allt som produceras är till för att underlätta tillväxt, såsom fabriker och köpcentrum. Utgår tillväxten ett år minskar också investeringsviljan inför nästa år. Detta innebär att man tar färre lån vilket ger mindre pengar i omlopp och en minskad konsumtion - den nedåtgående spiralen är ett faktum.

När högsta prioritet är att hålla ekonomin växande behövs effektivisering och modern teknik och därmed en ökad energianvändning, ofta baserad på fossila bränslen. Detta gör att vi inom kort spräcker de uppsatta målen i Kyoto-protokollet, om vi inte redan har gjort det, menar Douthwaite. En ekonomi utan tillväxt slutar med depression medan en tillväxtekonomi slutar med miljöförstöring.

Richard Douthwaites lösning på problemet heter 'personliga utsläppsrättigheter', direkt kopplade till antalet individer i varje land. Utsläppsmängden räknas ut 'baklänges' genom att man först sätter en maxgräns för jordens uppvärmning och vilken mängd koldioxid detta motsvarar per år och person. Rättigheterna till dessa kan sedan köpas och säljas men huvudproblemet är, menar Douthwaite, vilken valuta som ska användas.

En vanlig, 'skuldbaserad' valuta skulle kunna orsaka att vissa länder sätter sig själva i statsskuld för att köpa på sig åtråvärda utsläppsrättigheter, en obalans uppstår och för mycket koldioxid släpps ut. Därför måste handeln vara låst till en egen valuta - Ebcu - som upphör att existera när utsläppet gjorts.

Problemen med valutor som skapas i ett system av skuldsättning debatteras alltmer och olika reform-förslag finns. Flera föreläsare under söndagens seminarium nämnde James Robertsons bok Creating New Money som ett bra sätt att förstå sig på grunderna i ekonomin och hur den hindrar att göra en annan värld möjlig.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderata studenter bakom 'oberoende' anti-Moore-sajt

Sajten Finn59fel.com vill avslöja 'faktafel och förvanskningar' i Michael Moores omtalade film Fahrenheit 9/11. Sajten är en del i en informationskampanj av det nybildade nätverket Pro Veritas. Nätverket beskriver sig som 'politiskt obundet'. Men bakom kampanjen står Fria Moderata Studentföreningen i Göteborg och personer kring nyliberala Timbro.

Fria.Nu

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2024 Stockholms Fria