• får en skurhink i present. Fältbiologernas Linda Nordström, som överlämnade hinken, menar att hennes organisation inte vill fungera som ett miljöalibi för avverkningen av den svenska urskogen.
Fria.Nu

Landets sista urskog på väg att avverkas trots löften

I förra veckan slog Fältbiologerna larm om att det svenska skogsbruket bryter sina löften att inte avverka urskog. Sedan tidigare är det känt att de statliga anslagen till att skydda skog är för små – och regleringen för svag – för att klara miljömålen om biologisk mångfald.

– Hoten mot de sista spillrorna av den svenska gammelskogen är mycket större än åtgärderna. Med dagens strategi kommer vi att missa massor av det lilla som finns kvar, säger Linda Nordström, ordförande i Fältbiologerna.
Förra veckan gick Fältbiologerna ur Forest Stewardship Council, FSC, en internationell förening med medlemmar från både skogsindustri och miljörörelse.

Enligt FSC:s frivilliga riktlinjer ska skogsbolagen bland annat avsätta sina fem mest miljöviktiga procent skog undan avverkning. Skog som är klassad som nyckelbiotop, eller viktig hemvist för naturens mångfald ska inte avverkas över huvud taget. Skogsbolagen har enligt Fältbiologerna ofta frångått riktlinjerna och fördröjt en skärpning av dem.
– Vi har varit medvetna om det här länge men ville ge bolagen en chans att rätta sig efter sina egna löften. Men nu har vi kommit till en punkt där de inte är trovärdiga längre och vi måste sluta ge dem positiv uppmärksamhet för något de inte gör, säger Linda Nordström.
– Det är tråkigt att Fältbiologerna väljer att kliva av samarbetet. Men oberoende certifierare kontrollerar riktlinjerna och vi har inte brutit mot dem. Man måste komma ihåg att FSC är en balansgång mellan naturvård och naturbruk och inte bara har en strävan att rädda mer och mer skog, säger Björn Lyngfeldt, informationschef på Svenska cellulosaaktiebolaget, som förvaltar två miljoner hektar produktiv skog.

Omkring nio tiondelar av skogen i Sverige är redan omvandlad utifrån ensidiga produktionshänsyn. Ur naturvårdssynpunkt är den förlorad för hundratals år framöver, eftersom både en rik variation av olika trädtyper och samtliga åldrar – från planta till mång- hundraåriga bjässar och döda träd – behövs för att ge alla naturens organismer möjligheter till liv.
– Jag känner en stark oro. Vi är på väg mot en oåterkallelig utarmning av den biologiska mångfalden. Det tror jag inte riktigt att folk förstår, säger biologen Johan Nitare på Skogsstyrelsen i Jönköping.
1999 beslutade riksdagen om en satsning utan motstycke för att freda naturskogarna. Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen fick dela på ungefär en miljard kronor om året, att fördela till skogsägare vars skog valdes ut som naturskyddsområden. Det var ett delmål för att till 2010 freda fem procent av skogen från avverkning, även om experter menar att den dubbla ytan skulle behöva skyddas för att inga arter ska dö ut.

Men pengarna räcker inte, arbetet går på halvfart och den nya regeringen stoppade i vårbudgeten tillskott som den gamla regeringen utlovat.
– Satsningen var helt otillräcklig. Det har skisserats att vi skulle behövt ytterligare en miljard kronor för att nå målen, och detta upptar redan halva miljöbudgeten. Därför ska vi istället se över hur vi kan nå målen, säger Tomas Uddin, pressekreterare hos centerpartistiske miljöministern Andreas Carlgren.
Tomas Uddin hävdar att regeringen inte övergett delmålet men kan inte säga när en ny plan kommer att presenteras.
– Men vi ska se över bland annat om vi kan ta vara bättre på kraften hos enskilda markägare, säger Tomas Uddin.
Enskilda markägare avsätter frivilligt tillräckligt mycket skog från avverkning för att nå sin del av de nationella delmålen. Skogsstyrelsen har dock i regionala studier konstaterat att sådana frivilligt avsatta områden ofta saknar särskilda naturvärden.

Fakta: 

Allt mindre urskog
I Sverige finns cirka 23 miljoner hektar produktiv skog.
Omkring 4 procent uppskattas vara högvärdig naturskog, central för den biologiska mångfalden, medan 90 procent redan omvandlats till stereotyp ungskog, otillräcklig för tusentals organismer.
En utredning slog 1997 fast att mellan 9 och 16 procent av skogen, beroende på region, behöver vara urskog för att den biologiska mångfalden i landet långsiktigt ska klara sig.
Som ett delmål lovade riksdagen 1999 att utöka naturreservat och dylikt med 900 000 hektar. Målet var att uppnå detta till år till 2010, men det skjuts nu upp till närmare år 2020.
Källa: Skogsstyrelsen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En kinesisk hamnarbetare i Göteborg berättar

Arbetare från Kina arbetar i hamnen i Göteborg. Tidningarna skrev mycket om dem förra året. Först fick de kinesiska arbetarna bara fyra kronor i timmen, men de svenska fackföreningarna såg till att de fick riktiga löner. Nu ska de snart åka hem till Kina igen. Förmannen Gong Fei, 26 år, berättar.

Fria.Nu

Amer blev utvisad till Västbanken

Migrationsverket sa att Amer var jordanier. De utvisade honom till Amman. Men han fick inte stanna i Jordanien. Polisen tvingade honom att åka till Västbanken.

Fria.Nu

Göteborgare köper ekologiskt tillsammans

För tre år sedan blev Leif Strandh pappa. Han ville att hans son skulle ha den bästa maten. Men man kan inte alltid hitta ekologisk mat i affärerna. Den kan också vara dyr. Därför startade Leif Strandh Ekobeställarna.

Fria.Nu

Växande Facebook en dröm för storebror

Den i Sverige kraftigt växande nätverkssajten Facebook är en dröm för säkerhetstjänster som övervakar de egna medborgarna. Det framgår av kartläggningar utförda av amerikanska bloggare, vars uppgifter inte tidigare publicerats i Sverige.

Fria.Nu

Sverige avvisade till Västbanken

De svenska myndigheterna sa att 33-åringen var jordanier och utvisade honom till Amman. Men den jordanska polisen tvingade honom att omedelbart åka vidare till Västbanken. Migrationsverkets beslutsfattare i ärendet är själv skeptisk till hanteringen.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria