Blodig nazistattack mot antirasistisk konsert | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Blodig nazistattack mot antirasistisk konsert

Som en del i en landstäckande kampanj anordnade Ung vänster en antirasistisk konsert i Farsta. Det slutade med att fyra av de unga antirasisterna tvingades uppsöka sjukhusvård sedan nazister gått till brutal attack mot spelningen.

Lördagens spelning skulle bli upptakten för en Ung vänsters rikstäckande kampanj mot rasism. Att den förlades just till Farsta var enligt arrangörerna, Ung vänster söder om Söder, ett medvetet val: högerextrema grupper har under lång tid bedrivit verksamhet och försökt vinna stöd i stadsdelen.
Vid tiotiden pågick konserterna i ungdomshuset Tuben som bäst. Majoriteten av de drygt 100 besökarna befann sig på husets övervåning där bandet Kungers spelade. Ett tiotal personer befann sig dock nere vid ungdomshusets entré. Då, utan förvarning, kom attacken.
– Plötsligt rusade det fram 20 personer, helt svartklädda från topp till tå, berättar Seluah Alsaati, ordförande för Ung Vänster Storstockholm. Samtidigt slängde de glasflaskor fyllda med vatten mot oss.
Glasflaskorna krossade flera rutor till lokalen, och de flesta antirasisterna försökte fly uppför trapporna för att sätta sig i säkerhet.
– Jag skulle också rusa upp, men så såg jag att en kille blev slagen med en flaska i huvudet, säger Seluah Alsaati. Jag försökte dra upp honom, men han var medvetslös. Och samtidigt som jag försökte dra upp honom sparkade nazisterna honom allt vad de kunde i huvudet.

Den antirasist som Seluah Alsaati försökte hjälpa fick, tillsammans med tre andra offer för misshandeln, tillbringa natten på sjukhus för vård. Sammanlagt skadades tio personer av glasflaskor, batongslag och sparkar. Polisen rubricerar händelserna som grov misshandel alternativt försök till dråp.
På en hemsida knuten till militanta nationalsocialistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen, SMR, tar en icke namngiven grupp på sig ansvaret för attacken.
“Samtliga närvarande på den antirasistiska tillställningen kan anses som fiender och de behandlas som sådana. Det finns inga medelvägar i denna kamp“, skriver gruppen.

I anslutning till uttalandet publicerar SMR ett klargörande där de förklarar att de inte själva ligger bakom attacken, men förstår den och hyser sympati för dess mål. Enligt den utomparlamentariska vänsterns nyhetsportal Motkraft är detta dock normalt förfarande när SMR utför våldsaktioner. För att undvika polisens repression publiceras pressmeddelanden om de kriminella aktionerna inte under eget namn.
Den uppgiften bekräftas också av den antirasistiska tidskriften Expos chefredaktör Daniel Poohl:
– Ja, jag kan bekräfta att det är så de brukar göra. Men jag vet inte om det var så i det aktuella fallet, säger han.
Enligt Motkraft finns det dock flera uppgifter som pekar mot att SMR ligger bakom attacken. Organisationens medlemmar hade tidigare under dagen samlats för att genomföra en manifestation i Rissne. Dessutom var övriga etablerade nazistorganisationer i Stockholmsområdet upptagna med en sedan länge utannonserad “nationell kick-off“ i Eskilstunatrakten. Ett arrangemang som SMR inte var inbjudna till.
– Nej, det var de nog troligtvis inte, säger Expos Daniel Poohl. Generellt är det ganska frostigt mellan SMR och resten av naziströrelsen.

Seluah Alsaati beskriver attacken som “otroligt chockerande“.
– Men det har i alla fall lett till att man har blivit mer motiverad att förtsätta det antirastiska arbetet, säger hon.
Redan på söndagen delade Ung vänster ut flygblad i Farsta centrum för att visa att de inte låter sig skrämmas av högerextremisterna. På lördag planeras en manifestation mot högerextremism på samma plats.
– Givetvis har vi startat igång en diskussion om hur vi ska göra våra arrangemang säkrare, men samtidigt kommer vi inte att lägga ner någon aktivitet. Vi viker oss inte en millimeter, säger Seluah Alsaati.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ett regnigt Stockholm för ett fritt Iran

På dagen tio år efter att studentprotesterna i Iran 1999 slogs ner öser regnet över Stockholm. Det hindrade dock inte hundratals från att samlas utanför riksdagen – för att minnas och stödja dagens iranska demokratirörelse.

Tolkhjälpen räcker inte till

25-åriga Katarina Garamvölgyi behöver hjälp med tolkning för att klara både kontakten med myndigheter och vanliga vardagsbestyr. Men landstingets Taltjänst kan bara erbjuda knappt hälften av den hjälp hon behöver. Tolkkapaciteten räcker inte.

Striden på Lagena är inte över

Efter att arbetsköparen stämde de vilt strejkande anställda till Arbetsdomstolen gick lagerarbetarna tillbaka till jobbet. Men konflikten är långt ifrån över, menar Patrik Olofsson, tidigare ordförande i arbetsplatsens fackklubb.

Papperslösa Stockholm hoppar av fackligt samarbete

Med Fackligt center för papperslösa skulle arbetarrörelsen slutligen ta tag i den svåra frågan om den papperslösa arbetskraftens roll. Men redan efter ett knappt år lämnar nu Papperslösa Stockholm sina platser i styrelsen.

Polisen frias för Saleminsats

Polisen frias från misstankar om misshandel och tjänstefel i samband med en kritiserad insats mot antirasister i Salem förra året. Enligt vice chefsåklagare Kay Engfeldt har polisen fattat ”objektivt felaktiga beslut”, men brott kan ej styrkas.

© 2022 Stockholms Fria