Fria.Nu

Rysk aktivist blev inlåst på mentalsjukhus – men nu är hon fri

I juni skrev Larisa Arap en artikel i tidningen Oliktänkarnas marsch. I artikeln skrev hon att mentalsjukhusen i Murmansk spärrar in friska människor och begår övergrepp mot barn.

Några veckor senare gick hon till vårdcentralen för att få ett nytt körkort. Läkaren kände igen hennes namn och ringde till polisen.Polisen förde bort Larisa Arap till en psyk-mottagning, spände fast henne på en säng och tvingade i henne medicin.

Domstolen dömde sedan Larisa Arap till tvångsvård. De sa att hon var farlig för sig själv och andra. Larisas familj säger att det är fel. Larisa Arap blev dömd för att hon hade skrivit artikeln.– Det har läkarna i Murmansk sagt till Larisas dotter Taisia. Och överläkaren på sjukhuset i Apatity har sagt det till mig flera gånger, säger Jelena Vasiljeva.Vasiljeva är ledare för motståndsrörelsen Förenade civila fronten (UCF). Hon har lett kapen för att få Arap fri.

Många protesterade mot domen. De menade att Larisa Arap var oskyldig och att det dröjde för länge innan hon kom inför domstol. I augusti fick Arap träffa några från Rysslands ombudsman för mänskliga rättigheter. De tyckte att hon inte behövde tvångsvård och de krävde att sjukhuset skulle skicka hem henne. Larisa Arap har också träffat utländska journalister.– I söndags träffade jag Larisa tillsammans med en amerikansk journalist från tidningen Newsweek. Överläkaren på sjukhuset sa att han struntade i oss och gjorde som han ville, säger Jelena Vasiljeva.

I måndags i förra veckan släppte sjukhuset ut Larisa Arap. Ingen visste att de skulle släppa henne.– De släppte bara ut Larisa i en tunn kappa och tofflor. Hon hade inga papper med sig och ingen ringde till oss först. Som tur var hade hennes man ett ärende till staden och kunde ta med henne hem.I dag var Larisa Arap hos frisören. Hon är överlycklig över att vara fri.– Ni förstår väl att en människa som har gått igenom en sådan mardröm är väldigt lättad, säger Jelena Vasiljeva.

Larisa Arap har länge varit aktiv i UCF, som öppet kritiserar president Putin.En känd medlem i UCF är den före detta världsmästaren i schack, Garri Kasparov. Nyligen berättade en före detta polis från underrättelsetjänsten KGB att Garri Kasparov är i fara. Enligt organisationen Fonden för Glastnosts skydd har flera journalister och många andra människor som kritiserat myndigheterna blivit inspärrade på mentalsjukhus. För ett par veckor sedan blev en medlem av Nationella bolsjevikpartiet inskriven på mentalsjukhuset utan att vara sjuk.

Lätt svenska: Maria Sundin

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Georgien ett fiasko för USA

Kriget i Georgien är inte bara en tragedi för hundratusentals människor. Det är också ett strategiskt och prestigemässigt magplask för USA. I åratal har man beväpnat och tränat georgierna, bara för att tvingas se på när de krossas av Ryssland.

Fria.Nu

Osäker utgång när kirgizer går till val

I morgon går Kirgizistan till parlamentsval. Grovt valfusk rapporteras i den fattiga bergsrepubliken, som kan sägas vara splittrad mellan de som försöker rösta för stabilitet och de som försöker rösta mot korruption.

Fria.Nu

Ihärdiga husockupationer i Helsingfors

En våg av husockupationer i Helsingfors har sedan sommaren krävt ett gräsrotsstyrt kulturcentrum. I dagarna väntas årets sjätte vräkning, men stödet for aktivisterna har växt hos staden och allmänheten.

Fria.Nu

Helsingfors-bor ockuperar hus för att få ett eget kulturhus

I Helsingfors vill en stor grupp människor ha ett kulturhus som de själva bestämmer om. De har ockuperat flera hus sedan i somras. Polisen kastar ut dem varje gång. Men allt fler tycker att de ska få sitt kulturhus. Sesam har träffat ett par hus-ockupanter.

Fria.Nu

Mental mardröm över för rysk aktivist

Efter sex veckors fångenskap släpptes i går måndag aktivisten Larisa Arap från mentalsjukhuset i Apatity på Kolahalvön. Hon hade i en tidning kritiserat psykvården i regionen. Fallet är fullt av bisarra omständigheter och påminner om Sovjettidens rutinmässiga "vård" av oliktänkande.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria