Fria.Nu

Frankrike röstar om grundlagen

Storbritannien, Irland, Danmark, Luxemburg, Spanien och Portugal. Nu också Frankrike. Allt fler EU-medborgare ska få folkomrösta om den nya konstitutionen. Men inte svenskarna.

Under andra halvåret 2005 folkomröstar Frankrike om förslaget till nytt EU-fördrag. Det uppgav Frankrikes president Jacques Chirac i onsdags, på den franska nationaldagen. Beslutet välkomnas av miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

- I och med Frankrikes beslut om folkomröstning så är det klart att minst 203 miljoner kommer att rösta om EU-konstitutionen. Jag tror inte att svenska folket kommer att acceptera att stå vid sidan när de andra ländernas medborgare bestämmer vår framtid.

Miljöpartiet fortsätter nu, tillsammans med det nätverk som arbetar för en folkomröstning, att samla in namn. Partiet hoppas att Frankrikes beslut påverkar socialdemokraterna att omvärdera sitt nej till omröstning.

Men Agneta Karlsson, biträdande partisekreterare för socialdemokraterna, säger till SFT att en folkomröstning fortfarande inte är aktuell.

- Nej, Frankrikes beslut påverkar inte. Vi i Sverige ska bestämma utifrån våra förutsättningar och traditioner. I Sverige tas de flesta beslut i riksdagen, och det bör gälla även konstitutionen.

Agneta Karlsson menar att alternativet är att ha 'folkomröstningar om allting'.

- Men det är viktigt att diskutera fördraget och vi partier ska ha en öppen debatt i sakfrågan, säger hon.

Statsvetaren Sverker Gustavsson säger att Frankrikes beslut är ett 'djärvt vågspel'. Nej-opinionen är stor precis som i Sverige, även om majoriteten enligt opinionsundersökningar är positiv till fördraget. Bedömare anser att ett enda nej från något land kan skapa en djup kris inom EU.

Socialdemokraterna och moderaterna är rädda för att utlysa folkomröstning, eftersom det finns en stor risk att det blir ett nej, enligt Sverker Gustavsson:

- Det ligger alldeles för mycket i vågskålen här för politikerna, säger han till TT. Man vill ju inte ha en folkomröstning om man tror att man förlorar. Här hemma, där risken är stor för att folk säger nej till ett fördrag, kan vi därför glömma det här med omröstning. Inte minst lär erfarenheten från parlamentsvalet avskräcka både Persson och Reinfeldt.

Den analysen håller inte Agneta Karlsson med om:

- Sverker Gustavsson är kritisk till hela EU, därför resonerar han så. Men det handlar inte om att vi är rädda för ett nej, utan om att vi respekterar den representativa demokratin.

Även Polen, Belgien, Nederländerna och Tjeckien är på väg att besluta om folkomröstning.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stockholm får kvinnomuseum

Kvinnors kamp är underrepresenterad på museerna, menar staden och öppnar ett kvinnohistoriskt museum nästa år.

© 2024 Stockholms Fria