Fria.Nu

2 000 anmälningar mot Antipiratbyrån

Datainspektionen har under de senaste två dagarna tagit emot omkring 2 000 anmälningar mot Antipiratbyrån, som bevakar film- och spelbranschens upphovsrättsliga intressen.

- Vi har tagit emot runt 2 000 anmälningar på bara två dagar, det är väldigt många, säger Amina Grill, informationssekreterare på Datainspektionen.

Antipiratbyrån anklagas för att samla in ip-adresser med hjälp av ett automatiskt sökverktyg. Ip-adresser är att jämställa med personuppgifter och att samla in och registrera dem strider mot personuppgiftslagen, Pul, menar anmälarna.

- Privata intresseorganisationer ska inte få agera som offentliga, säger en anmälare som vill vara anonym. Antipiratbyrån har samlat på sig information om användare på internet. De har ingen rätt att kartlägga människor.

Nu ska Datainspektionen gå igenom anmälningarna och undersöka om ärendet faller under myndighetens ansvarsområde.

- Det finns vissa gränsdragningar mellan personuppgiftslagen och lagen om elektronisk kommunikation, som Post- och telestyrelsen har tillsyn över. Vi ska träffas den 15 mars och diskutera vilken lag detta faller under, säger Katarina Högquist, jurist på Datainspektionen. Inom de närmsta veckorna tar vi nog ställning till om vi ska vidta någon åtgärd.

Om myndigheten bedömer att ärendet faller under Pul är nästa steg att ta ställning till om man ska utöva tillsyn. I sådana fall begär man ett yttrande från Antipiratbyrån.

- Vi kan också göra en inspektion på plats om vi anser att det är nödvändigt, men oftast blir det skriftväxling, säger Katarina Högquist.

Kommer Datainspektionen fram till att Antipiratbyrån har agerat i strid med Pul lämnar myndigheten ett påpekande för att få till stånd en rättelse. Om så inte sker, eller om överträdelsen är straffbar, kan Datainspektionen göra en polisanmälan eller hota med vite.

Är ip-adresser att betrakta som personuppgifter?

- Vi har bedömt det som att ip-nummer kan vara personuppgifter, men man får göra en bedömning i varje enskilt fall. Arbetsgivare kan ju till exempel få övervaka internettrafiken på arbetsplatser av säkerhetsskäl.

Katarina Högquist säger att hon inte känner till något tidigare ärende där det har kommit in lika många anmälningar. Antipiratbyrån har anmälts till myndigheten förut, men inte i ett liknande ärende.

Annons

Rekommenderade artiklar

Piratpartiets medlemslista - verkligen på vift?

På nätet pågår en febril diskussion kring frågan om Piratpartiets medlemslista har läckt ut på nätet eller inte. Att det verkligen har skett hävdas i en nyhetsartikel på aftonbladet.se den 5 maj. I andra medier har det varit tyst i frågan och alla artiklar i ämnet hänvisar till Aftonbladets artikel. Men ett flertal fakta tyder på att något inte stämmer.

Fria.Nu

'Avgå, Thomas Bodström!'

Uppemot 400 stockholmare visade på lördagseftermiddagen sitt missnöje med polisaktionen mot The Pirate Bay. Demonstranterna krävde att alla servrar ska lämnas tillbaka, att utredningen läggs ner och att Thomas Bodström avgår.

Fria.Nu

Vita huset ligger bakom razzian

Under tordagskvällen den 1 juni avslöjade Rapport att det är påtryckningar från Vita huset som ligger bakom razzian mot The Pirate Bay och andra kunder till PRQ.

Fria.Nu

Ännu en razzia mot pirater

Världens största bittorrent-tracker, The Pirate Bay, är stängd. I onsdags gjorde polisen razzia i bostäder och på företag och hämtade tre personer till förhör.

Fria.Nu

© 2015 Stockholms Fria