• José María Aznar
Fria.Nu

Islam får kritik på EU-möte

'Jag tror på västerlandet, vår civilisation är bättre, och jag är beredd att försvara den'. Det sa Spaniens förre premiärminister José María Aznar när europeiska konservativa- och mittenpartier träffades för att diskutera EU:s framtid.

Mötet som hölls i Lissabon pågick i tre dagar. De europeiska högerpartierna lyckades inte bli eniga om till exempelvis EU:s framtida eventuella utvidgning eller om EU:s relationer till den muslimska världen. Från Sverige deltog bland andra den förre moderatledaren Carl Bildt.

Aznar gjorde sitt uttalande om islam efter att Chris Patten, EU:s före detta utrikeskommissionär, sagt att den största utmaningen för EU just nu är att föra samman och försona öst och väst. Aznar menade dock att han inte behöver försonas med någon.

- Den enda orsaken till islamsk terrorism är hat, och försoning är inte en lösning, sa Aznar, som tillhör Partido Popular i Spanien.

Hans uttalande kan tolkas som en direkt attack mot Turkiets vilja att gå med i EU. Ordföranden för den konservativa partigruppen i EU-parlamentet, EPP-ED, Hans-Gert Poettering, försökte mildra Aznars uttalande något genom att säga att det inom gruppen 'finns skilda åsikter' om Turkiets ansökan om medlemskap. Poettering sa dock att han själv hade övertygats om att Turkiet skulle bli en börda för EU - sett både ur ekonomiska och kulturella termer.

EPP-ED-gruppen samlar kristdemokratiska och konservativa partier i Europaparlamentet. De svenska EU-parlamentarikerna från moderaterna och kristdemokraterna ingår i partigruppen.

- Det är sant att Aznar överdrev i sitt tal, men det ska påpekas att många av de som är här skulle ha sagt nästan samma sak. Möjligen men kanske inte lika odiplomatiskt, då de har befattningar inom regeringar, parlament och partier, sa en belgisk deltagare till IPS.

Aznar sa under sitt anförande att islamsk terrorism utgör det främsta hotet 'eftersom de vill förstöra vårt samhälle'.

- De har förklarat krig mot oss, och vi måste besluta om vi tänker försvara oss, sa Aznar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

Starkt stöd för Obama efter hundra dagar

Analys | Barack Obama har lyckats skapa förbättrade relationer mellan USA och andra länder under de hundra första dagarna på presidentposten – även om det än så länge mest handlar om löften än verkliga förändringar.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria