Stockholms Fria

Gubbrock i ny skepnad

I början av mars släpper Idde Schultz och Anna Stadling det gemensamma albumet Vägar Hem, en skiva med tolkningar av svenska låtar från 1970- och 80-talen. För de gamla rockgubbarna håller fortfarande, menar de.

- Förhoppningsvis låter det inte trött gubbe med gitarr, säger Anna Stadling och skrattar.
Hon talar om låtarna på nya skivan Vägar Hem - låtar ur 1970- och 80-talens svenska rockhistoria som hon tillsammans med Idde Schultz valt ut och tolkat. Jakob Hellman, Ulf Lundell, Anders F Rönnblom, Reeperbahn, John Holm med flera - det blev mest män när de letade igenom sina gamla skivbackar. Men det ser de inte som något problem.
- Visst kan vi bli trötta på rockgubbar i allmänhet, att de tar plats. Men de har gjort bra saker, menar Idde Schultz.
Anna Stadling instämmer:
- Många av de här personerna var de första som prövade rock och pop på svenska. Det är ett arv. Det fanns inte många kvinnor i musikbranschen vid den tiden och vi kan inte skriva om historien. Vi ville inte välja kvinnliga musiker bara för att vi själva är kvinnor.
- För oss har det inte varit viktigt om det är en man eller kvinna som skrivit musiken, säger Idde Schultz. Visst har vi känt press på att vi borde ta med fler kvinnor, men vi har framför allt valt låtar som vi har kunnat ta vidare. Vi provade artister som Eva Dahlgren och Kajsa Grytt men det blev för likt originalen.

Både Anna Stadling och Idde Schultz har egna solokarriärer bakom sig och även en gemensam nämnare i Lars Winnerbäck och Hovet. Men det fanns en längtan efter att göra något tillsammans.
- För ett, två år sedan började vi träffas hemma hos varandra, gick igenom våra skivsamlingar och lyssnade på en massa gamla låtar, berättar Anna Stadling.

Då blev det mycket 'Åh, den här låten och den här!'. Men det skulle inte bli någon hitbaserad skiva. Hellre ville de hitta texter och melodier som de tyckte om i kanske inte självklara låtar.
- Musik är ett evigt flöde där vissa låtar glöms bort. Därför har det varit kul att utforska vad som skrivits och återupptäcka gamla låtar, säger Anna Stadling.
- Det är roligt med tolkningar, tycker Idde Schultz. Det är en utmaning att göra något av det som redan finns och det här är låtar som vi inte hade kunnat skriva själva.
Just därför var det aldrig aktuellt att göra egna låtar - det viktiga var inte att få skriva tillsammans. Men det blev ändå inte riktigt som de hade tänkt sig.
- I början tyckte vi inte alls att vi lät bra ihop, berättar Anna Stadling. Vi spelade och sjöng väldigt olika, men efter ett tag närmade vi oss varandra. Samtidigt har vi velat behålla våra olikheter och försöker alltid peppa varandra till att odla dem.

Bra låtar fanns i överflöd. 70- och 80-tal fick bli ramen att hålla sig innanför. Och de visste vad de sökte: texter och melodier som berör och som fortfarande är aktuella.
- Det kändes viktigt att hitta spår som kändes nu och det är nog därför många av låtarna innehåller existentiella frågeställningar. Samhället är hårt, men det måste man lära sig att leva med, säger Idde Schultz. Anna Stadling håller med:
- Det ska inte vara för blåögt. Vi gillar när det skaver.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nya kids i kvarteret

Kids of the Ranch är lika delar musik och konst. Allt flyter ihop och blir ett. Imri Sandström och Elin Mörkberg är aktuella med båda skiva och utställning.

Konstkortlek ska ge pengar till fond

I samband med utställningen Konstfeminism i Helsingborg producerades en kortlek med bilder av kvinnliga konstnärer. En fond för kvinnors framtida konstprojekt dit vinsten från försäljningen av kortlekarna ska gå har upprättats.

© 2024 Stockholms Fria