Planka.nu fick inte annonsera i Situation Stockholm | Stockholms Fria
  • Anton Dimitri har sålt Situation Stockholm i ett och ett halvt år. Förut brukade han planka men sedan en tid tillbaka köper han månadskort.
Stockholms Fria

Planka.nu fick inte annonsera i Situation Stockholm

Nyligen blev organisationen Planka.nu nekad att köpa annonsplats i Situation Stockholm. Enligt tidningen berodde beslutet på den annonspolicy man använder sig av.

  Men Planka.nu menar att annonsen stoppades för att Situation Stockholm inte ville riskera att uppröra sin samarbetspartner SL.

Planka.nu erbjuder försäkringar till avgiftsstrejkare - eller till tjuvåkare, beroende på hur man väljer att se på det. Verksamheten bedrivs ideellt och vid de tillfällen då man noterat ett överskott har detta skänkts bort till andra ideella eller socialt inriktade projekt.

Främst är det organisationen Ingen människa är illegal, som arbetar med papperslösa flyktingar, som har stått som mottagare. Men nyligen bestämde sig Planka.nu för att spendera 10 000 kronor på en annons i Situation Stockholm.

Enligt Christian Tengbladh från organisationen såg man tidningen som ett bra forum att annonsera i, och ville dessutom stödja de hemlösa som skriver och säljer den.

- Vi tyckte dels att det var en bra annonsplats eftersom tidningen finns kring kollektivtrafiken. Men sedan så handlar det också om att stödja en grupp plankare som kontrollanterna envisas med att bötfälla fast de varken har adress som man kan skicka böterna till eller pengar att betala dem med.

Men Situation Stockholm nekade att sälja annonsutrymme till Planka.nu. Någonting som enligt Christian Tengbladh berodde på att man inte ville äventyra sina relationer med samarbetspartnern SL.

- De var oroliga för vad SL skulle tycka. Det är en stor annonsör som har stor makt.

Den som fattade beslutet från Situation Stockholms sida var vd Pia Læstadius.

- Vi har en annonspolicy som innebär att vi inte publicerar annonser från företag som säljer alkohol eller tobak eller uppmanar till brott, säger hon.

Ulf Slotte från Planka.nu diskuterade annonsen med Pia Læstadius och menar att policyn inte var det verkliga skälet till att den stoppades.

- Till en början hävdade de att de handlade om att en annonsör inte fick uppmana till brott, men sedan erkände de att vi inte föll under den kategorin, säger han. De stoppade annonsen för det skulle se konstigt ut i SL:s ögon och de var oroliga för inkomstbortfallet det skulle kunna leda till.

Pia Læstadius känner dock inte igen sig i Ulf Slottes version och nekar till att relationen till SL låg bakom beslutet.

- Det är inte den bild jag har, säger hon. Vi låter inte andra organisationer styra verksamheten, men vi måste tänka på vad vi säger ja och nej till. Jag uppmuntrade honom att skriva en debattartikel istället. Det hade varit redaktionellt material som vi inte hade haft något problem att publicera.

På Planka.nu beklagar man beslutet. Och trots uppfattningen att det är ett resultat av hänsyn till SL har man förståelse för Situation Stockholm.

- Jag kan tänka mig att Situation Stockholm har en ganska ansträngd ekonomi, säger Christian Tengbladh. Även om de kanske skulle uppskatta pengar från Planka.nu så skulle vi kanske inte vara någon regelbunden inkomstkälla.

Från SL:s sida vill man inte spekulera i vilka konsekvenser det skulle ha fått för samarbetet med Situation Stockholm om de publicerat planka.nu:s annons. Däremot gläds man åt det beslut som tidningen nu fattat.

- Vi lägger oss inte i enskilda annonser men vi tycker naturligtvis att det är glädjande att Situation Stockholm har kurage nog att säga nej till annonser som uppmuntrar till kriminellt beteende, säger Björn Holmberg, pressansvarig på SL.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ett regnigt Stockholm för ett fritt Iran

På dagen tio år efter att studentprotesterna i Iran 1999 slogs ner öser regnet över Stockholm. Det hindrade dock inte hundratals från att samlas utanför riksdagen – för att minnas och stödja dagens iranska demokratirörelse.

Tolkhjälpen räcker inte till

25-åriga Katarina Garamvölgyi behöver hjälp med tolkning för att klara både kontakten med myndigheter och vanliga vardagsbestyr. Men landstingets Taltjänst kan bara erbjuda knappt hälften av den hjälp hon behöver. Tolkkapaciteten räcker inte.

Striden på Lagena är inte över

Efter att arbetsköparen stämde de vilt strejkande anställda till Arbetsdomstolen gick lagerarbetarna tillbaka till jobbet. Men konflikten är långt ifrån över, menar Patrik Olofsson, tidigare ordförande i arbetsplatsens fackklubb.

Papperslösa Stockholm hoppar av fackligt samarbete

Med Fackligt center för papperslösa skulle arbetarrörelsen slutligen ta tag i den svåra frågan om den papperslösa arbetskraftens roll. Men redan efter ett knappt år lämnar nu Papperslösa Stockholm sina platser i styrelsen.

Polisen frias för Saleminsats

Polisen frias från misstankar om misshandel och tjänstefel i samband med en kritiserad insats mot antirasister i Salem förra året. Enligt vice chefsåklagare Kay Engfeldt har polisen fattat ”objektivt felaktiga beslut”, men brott kan ej styrkas.

© 2022 Stockholms Fria