Kristdemokraterna kräver stopp för kinesisk gatsten | Stockholms Fria
  • Gatstenen i Hammarby sjöstad var billig för Stockholms stad, men kostnade för de kinesiska stenarbetarnas hälsa är desto större.
Stockholms Fria

Kristdemokraterna kräver stopp för kinesisk gatsten

Nyligen uppmärksammade Sveriges radios Kaliber att Stockholms stad via mellanhänder köper stora mängder kalksten från Kina. Kalkstenen bryts under förhållanden som strider mot ILO:s konventioner. Nu kräver Björn Nyström (kd), ledamot i trafiknämnden, att staden ska ställa etiska krav vid offentliga upphandlingar. Men på Stockholms stad har man ingen klar praxis för hur detta ska gå till.

upphandlingarna av byggmaterial till Hammarby sjöstad tog Stockholms stad in offerter från ett antal svenska stenföretag. Bolaget Artic kvartsit, som vann ordern, erbjöd sig att leverera den efterfrågade mängden sten till ett pris som var blott hälften så högt som den dyraste konkurrentens. Skillnaden var att Artic kvartsit köpte all sin sten från kinesiska brott medan konkurrenten bröt sin i Bohuslän.

Men att handla billig sten från låglönelandet Kina har dystra bieffekter. Det visade Kalibers reportrar, som då de uppgav sig vara inköpare för ett svenskt företag, fick guidade rundturer i ett antal kinesiska fabriker.

Vad de såg, och sedermera rapporterade om, var grova brott mot internationella arbetsrättskonventioner. De anställda arbetade genomgående under usla förhållanden och utan skyddsutrustning. Något som resulterat i att Kina i dag har hälften av alla världens fall av silikos, eller stendammslunga. En sjukdom som i stort sett eliminerades i Sverige på 1930-talet, då det kunde beläggas att den orsakades av inandning av stendamm. Obligatorisk skyddsutrustning infördes.

En som lyssnade på programmet och upprördes är Björn Nyström, kristdemokratisk ledamot i trafiknämnden.

- Det är rent ut sagt för jävligt att man importerar

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ett regnigt Stockholm för ett fritt Iran

På dagen tio år efter att studentprotesterna i Iran 1999 slogs ner öser regnet över Stockholm. Det hindrade dock inte hundratals från att samlas utanför riksdagen – för att minnas och stödja dagens iranska demokratirörelse.

Tolkhjälpen räcker inte till

25-åriga Katarina Garamvölgyi behöver hjälp med tolkning för att klara både kontakten med myndigheter och vanliga vardagsbestyr. Men landstingets Taltjänst kan bara erbjuda knappt hälften av den hjälp hon behöver. Tolkkapaciteten räcker inte.

Striden på Lagena är inte över

Efter att arbetsköparen stämde de vilt strejkande anställda till Arbetsdomstolen gick lagerarbetarna tillbaka till jobbet. Men konflikten är långt ifrån över, menar Patrik Olofsson, tidigare ordförande i arbetsplatsens fackklubb.

Papperslösa Stockholm hoppar av fackligt samarbete

Med Fackligt center för papperslösa skulle arbetarrörelsen slutligen ta tag i den svåra frågan om den papperslösa arbetskraftens roll. Men redan efter ett knappt år lämnar nu Papperslösa Stockholm sina platser i styrelsen.

Polisen frias för Saleminsats

Polisen frias från misstankar om misshandel och tjänstefel i samband med en kritiserad insats mot antirasister i Salem förra året. Enligt vice chefsåklagare Kay Engfeldt har polisen fattat ”objektivt felaktiga beslut”, men brott kan ej styrkas.

© 2022 Stockholms Fria