Syndikalister går mot systemet | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Syndikalister går mot systemet

En lönekonflikt har fått Driftsektionen för systembolagsanställda att ta till stridsåtgärder. Lagom till årets blötaste helg har syndikalisterna blockerat alkoholleveranserna till monopolet.

Klockan har precis slagit 07.00 på onsdagsmorgonen när de samlas utanför Systembolaget i Hornstull, syndikalisterna från Driftsektionen för systembolagsanställda, DFSA, iklädda de neongula västar som signalerar konflikt. De morgontrötta ordningsvakterna som Systembolaget placerat utanför entrén med anledning av den varslade blockaden var på plats tidigare än så.

Emil Boss medger att det fanns vissa betänkligheter angående att vidta stridsåtgärderna just kring den helg som mer än någon annan förknippas med svensk alkoholkultur. Över hur den allmänna opinionen skulle reagera om nubben hotades.

– Vi var oroliga, men vi lever i det här och det var en risk vi var villiga att ta. Om vi kan förbättra vår situation är det värt lite dålig pr.

Det är inte första gången sektionen tar strid mot Systembolaget. Emil Boss blev anställd i maj 2002. Anställningskontraktet omfattade fyra arbetstimmar i veckan men som regel arbetade han det femdubbla. Dock utan inkomsttryggheten.

Under parollen ”Bolaget har satt behovsanställningar i system” krävde syndikalisterna mer kontrakterad arbetstid och i dag har Emil Boss en halvtidsanställning.

Den nuvarande konflikten gäller en medlem som enligt syndikalisterna systematiskt lönediskriminerats i tio års tid. Förhandlingar har förts men avbrutits av arbetsköparen.

– Vårt enda krav är att de ringer upp oss och ger en övertygande förklaring på hur de ska lösa det här, säger Emil Boss från driftsektionen.

Blockader genomfördes i onsdags mot Systembolagets lokaler vid Hornstull, Rosenlundsgatan, Ringen och i Farsta. Totalt stoppade ett sextiotal blockadvakter fem leveranser stoppades fysiskt, medan ytterligare några stoppades genom att förarna kontaktades per telefon.

Under torsdagsmorgonen utvidgades stridsåtgärderna, men blockaderna avblåstes sedan polisen meddelat att fortsatta fysiska blockader skulle betraktas som egenmäktigt förfarande. Innan dess hann dock en Carlsbergleverans preja en grupp blockadvakter vid Systembolaget i Liljeholmen. DFSA avser att polisanmäla chauffören.

Efter polisens besked genomförde DFSA under torsdagen en protest utanför Systembolagets huvudkontor vid Kungsträdgården.

– Vi har precis varslat om övertidsblockad som träder i kraft om två veckor och som sedan kommer övergå i strejk, säger Emil Boss.

Från Systembolagets sida avvisas dock kraven på förhandlingar.

– Den här medarbetaren har en lön som ligger väl inom ramen för kollektivavtalet, säger presschef Björn Rydberg. Hon har högre lön än genomsnittet för motsvarande kategori anställda. Dessutom har hon fått en större procentuell löneökning än både försäljarna inom Systembolaget generellt och en större procentuell löneökning än försäljarna i butiken. Hon är inte diskriminerad på något sätt.

Rekommenderade artiklar

Ett regnigt Stockholm för ett fritt Iran

På dagen tio år efter att studentprotesterna i Iran 1999 slogs ner öser regnet över Stockholm. Det hindrade dock inte hundratals från att samlas utanför riksdagen – för att minnas och stödja dagens iranska demokratirörelse.

Tolkhjälpen räcker inte till

25-åriga Katarina Garamvölgyi behöver hjälp med tolkning för att klara både kontakten med myndigheter och vanliga vardagsbestyr. Men landstingets Taltjänst kan bara erbjuda knappt hälften av den hjälp hon behöver. Tolkkapaciteten räcker inte.

Striden på Lagena är inte över

Efter att arbetsköparen stämde de vilt strejkande anställda till Arbetsdomstolen gick lagerarbetarna tillbaka till jobbet. Men konflikten är långt ifrån över, menar Patrik Olofsson, tidigare ordförande i arbetsplatsens fackklubb.

Papperslösa Stockholm hoppar av fackligt samarbete

Med Fackligt center för papperslösa skulle arbetarrörelsen slutligen ta tag i den svåra frågan om den papperslösa arbetskraftens roll. Men redan efter ett knappt år lämnar nu Papperslösa Stockholm sina platser i styrelsen.

Polisen frias för Saleminsats

Polisen frias från misstankar om misshandel och tjänstefel i samband med en kritiserad insats mot antirasister i Salem förra året. Enligt vice chefsåklagare Kay Engfeldt har polisen fattat ”objektivt felaktiga beslut”, men brott kan ej styrkas.

© 2019 Stockholms Fria