Debatt


Martin Holmström
Stockholms Fria

En fråga om demokrati och yttrandefrihet

På debattsidan den 16/8-08 kritiserade Eva Björklund Internationella torget för att de nekar Svensk-kubanska föreningen att ställa ut i deras monter på bokmässan i höst. Internationella torget svarade förra veckan. Här är Eva Björklunds slutreplik i frågan.

Styrgruppen för Internationella torget på bokmässan i Göteborg, vars sammansättning förblir en hemlighet, vill utestänga Svensk-kubanska föreningen från medverkan i Solidaritetshusets arrangemang på mässan. Styrgruppen företräder 65 ”organisationer” där tre regeringsdepartement ingår, alla regeringspartierna och deras biståndsorganisationer, statliga och kommunala myndigheter samt ett antal större och mindre organisationer, varav de flesta är beroende av statliga bidrag.

För att alls kunna vara med måste organisationen kunna betala 20 000 kronor, vilket i sig är en ganska effektiv censur mot medverkan för de flesta ideella organisationer. Att Solidaritetshuset kan delta är för att där samlas 28 föreningar ur freds-, miljö- och solidaritetsrörelsen som till exempel Afrikagrupperna, UBV/ Latinamerikagrupperna, Palestinagrupperna, Nej till EU, Sveriges fredsråd, Föreningen för utvecklingsfrågor, Fältbiologerna, miljöförbundet Jordens vänner med flera, inklusive Svensk-kubanska föreningen.

Men Solidaritetshuset har bara en röst av de 65. Och den rösten försvarar självklart Solidaritetshusets rätt att hysa Svensk-kubanska föreningen. Så då hjälper inte den ekonomiska censuren och den politiska träder i kraft.

Styrgruppen anklagar föreningen för att inte ta avstånd från de domar som 2003 utfärdades på Kuba enligt en lagstiftning som nästan ordagrant är densamma som i Sverige när det gäller samarbete med utländsk fientlig makt för att ändra landets styrelseskick. Lagen är tyvärr mer aktuell på Kuba, som inte bara är konkret hotat utan sedan snart 50 år utsatt för en kriminell ekonomisk blockad med syfte att svälta folket till underkastelse och ett mångmiljonstött långvarigt intensivt arbete för att skapa en samarbetsvillig grupp inom landet. Allt detta är Sverige gudskelov befriat från.

Styrgruppen har dock ingen invändning mot de medlemsorganisationer som samråder med USA:s ambassad i Sverige och den av USA utsedde ”ståthållaren” för det – som de hoppas – kommande USA-styret på Kuba. USA:s ekonomiska krigföring är ett klart brott mot folkrätten, 16 år i rad fördömd av FN:s generalförsamling, senast med 184 länder mot 4: USA, Israel, Palau och Marshallöarna.

Trots att Sverige också ingår bland de 184 – med läpparnas bekännelse – vill styrgruppen bortse från USA:s brott och slippa bemöta de som vill uppmärksamma dem.

De mänskliga fri- och rättigheterna är okränkbara, men inget land i världen är ännu fritt från kränkningar av dem, som de definieras av FN. Sveriges regering går inte heller fri och Kuba tillhör inte de systematiska förbrytarna. Till dem hör dock USA som begår de värsta av alla brott: anfallskrig, ockupation, omfattande rättsövergrepp och systematisk tortyr.

Det är inte genom att begränsa yttrandefriheten och demokratin här i Sverige som Internationella torgets styrgrupp bäst kan främja den i andra länder. I den demokratiska konsekvensens namn borde styrgruppen se bortom kortsiktig partipolitik och ompröva sitt beslut.

redaktör för Tidskriften Kuba

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Öppet brev till socialdepartementet

Lagen om personlig assistans ändrades den 1 juli i år. De nya reglerna gör det bland annat svårare att spara ihop en ekonomisk buffert som kan behövas vid kostsamma resor. Vi publicerar här två brev som Erik Ljungberg skickat till socialutskottet och socialdepartementet.

Debatt
:

Försköning av Förbifart Stockholm

Förbifart Stockholm Lobbyisterna på Bil Sweden målar just nu, tillsammans med allianspartierna, upp en utopisk bild av Stockholm, förutsatt att vi bygger den starkt ifrågasatta motorleden Förbifart Stockholm. Motorleden beräknas öka biltrafiken i länet med 4 procent, vilket är en underdrift. All erfarenhet och alla studier från tidigare vägbyggen visar att trafiken ökar i genomsnitt 15–20 procent bara några år efter att en ny motorväg står klar. Södra länken, som var projekterad för en trafikökning på 6 procent, är nu uppe i en 18-procentig ökning.

© 2024 Stockholms Fria