Fria.Nu

Fotboll försvinner från börsen

Fotbollen ska drivas som aktiebolag, var marknadens melodi för några år sedan. Nu går det åt motsatt håll. I veckan försvann en av de sista engelska klubbarna från börsen i London.

I veckan togs Southampton Football Club bort från Londonbörsen. Laget var ett av de sista i Storbritannien som fortfarande var börsnoterat. Blott en handfull klubbar – bland dem Londonlagen Tottenham och Arsenal – finns nu kvar på aktiemarknaden i Europas största fotbollsland. En utveckling som började 1991, då Manchester United börsnoterades, går därmed i graven.

För de allra flesta blev börsnoteringen ett fiasko. Southampton klarade aldrig av att prestera sportsligt och hamnade i miljonskulder sedan man byggt en ny arena.

När finanskrisen slog till drabbades klubbens aktier ytterligare. Efter att ha spelat i Europa för bara några säsonger sedan är nu laget långt från högstaligan och ekonomiskt utblottat.

Utvecklingen är symptomatisk för de europeiska fotbollsligorna. I finanskrisens kölvatten har nästan alla klubbar som valt börsnotering tagit tunga smällar. Samtidigt visar en färsk rapport att börsnotering inte har något samband med en förenings framgångar.

I Danmark, det nordiska land där börsnotering är vanligast, halverades aktiekurserna för nästan samtliga lag.

Nu kan fotboll i aktiebolagform vara ett avslutat kapitel. Fotbollsaktier ses av ekonomer som mycket svåranalyserade och marknaden är för begränsad för att stora investerare ska engagera sig.

– Jag tror inte att vi kommer få se fenomenet igen på minst ett decennium. Och när det väl dyker upp igen kommer det inte att ha den här formen, konstaterar Simon Chadwick, professor i idrottsaffärer vid Coventrys universitet.

I Sverige är AIK den enda börsnoterade fotbollsklubben. Deras aktiekurs rasade under det andra halvåret 2008 med nästan 45 procent, men har nu återhämtat sig något.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Svenska snöbollskrigare utmanar eliten

Det är vår i luften. Men strunta i det. Samla ihop tio kompisar och ge dig ut på jakt efter kramsnö. Äntligen har snöbollskriget tagit steget in i idrottens finrum.

Fria.Nu

Mordmisstänkt kan få makten över OS 2014

I den ryska staden Sochi, som står värd för vinter-OS 2014, fortsätter de politiska motsättningarna om mästerskapet. Nu kan en mordmisstänkt ultra- nationalist bli borgmästare.

Fria.Nu

Heteronormativt på sportsidan

Jämställdheten på sportsidorna är sakta på väg att bli bättre. Men det finns fortfarande problem kvar att lösa, menar genusvetaren och historikern Jonas Lindkvist. Han har studerat mediebevakningen av olympiska spel fram till 2004.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria