• Frida Darj vill nyansera bilden av porr.
Stockholms Fria

'Även feminister kan titta på porr'

Den radikalfeministiska tolkningen, där porr ses som ett medel att förtrycka kvinnan, har varit dominerande i svensk feminism under en längre tid. Nu börjar andra åsikter göra sig hörda, och tolkningen att det inte går att vara feminist och konsumera porr utmanas från bland annat queerfeministiskt håll.

Frida Darj, genusstudent vid Södertörns högskola, skrev sin c-uppsats i ämnet och hon menar att det går att ha en åsikt där porr kan vara både bra och dåligt.
- En anledning till att jag ville skriva om feminism och porr var att jag ville komma ifrån den polemiska feministiska diskussionen, där porr antingen är dåligt eller bra. Jag ville titta på hur man kombinerar feminism med porrkonsumtion. Uppenbarligen så går det, man behöver inte vara antingen för eller emot. Det går att tycka något annat, att porr kan vara både dåligt och bra, säger Frida Darj.
Hon har intervjuat fem porrkonsumerande kvinnor med olika feministiska inriktningar. I sin uppsats tolkar Frida Darj sedan informanternas utsagor och deras faktiska porrkonsumtion som en utmaning av de normativa föreställningar om kvinnors sexualitet, där kvinnor inte ses som porrkonsumenter.
Hon ger också exempel på att det går att kombinera heteronormativ mainstreamporr med att vara feminist.
- Jag anser att det går att kombinera. Ett exempel på hur det skulle gå till tar jag från en intervju som inte finns med i uppsatsen. Kvinnan jag intervjuade berättade att hon identifierade sig själv med både mannen och kvinnan i sexscenen. Hon var subjekt och objekt på samma gång. Det skulle jag säga är en ickenormativ tolkning av en väldigt normativ grej. Jag menar att man har ett handlingsutrymme. Även om det man tittar på är skit kan man tolka det på ett sätt som är feministiskt, säger Frida Darj.

Ett problem som ofta tas upp i den feministiska diskussionen om porr är porrbranchens utnyttjande av kvinnor. Informanterna i uppsatsen ser också porrbranchen som problematisk eftersom villkoren för dem som jobbar i branschen är bristfälliga och de som medverkar i porrfilm kan fara illa. De intervjuade kvinnorna i uppsatsen menar att det är viktigt att försäkra sig om att de som medverkar gör det frivilligt. Det kan man, enligt informanterna, göra genom att undvika den vanliga porrbranchen och vända sig till alternativa genrer.
- Faktum är att det finns kvinnor som jobbar med sex som trivs med det och inte mår dåligt av det samtidigt som det finns kvinnor som jobbar i porrbranschen som mår väldigt dåligt. Det kan man inte bortse ifrån. Jag anser att det är väldigt ofeministiskt att inte lyssna på kvinnors berättelser och erfarenheter, både de bra och de dåliga, säger Frida Darj.

Hon menar också att man kan vara emot viss sorts porr samtidigt som man själv kan vara med och producera eller konsumera porr.
- Enligt mig finns det ingen motsättning i att blockera porraffärer samtidigt som man producerar egen porr. Jag tycker mycket väl att man kan ställa krav på att få bort eller minimera den heteronormativa porren samtidigt som man gör egen porr eller kollar på alternativ, ickekommersiell, ickeheteronormativ feministisk porr, säger Frida Darj.
Exempel på bra porr, enligt henne, är den porr som inte är stereotyp, där människors genusuttryck är varierat, där praktikerna är omväxlande och där det inte bara är en part som dominerar, utan där vem som helst kan vara den som har övertaget.
- Kännetecknande för bra porr är också att sexet förhandlas fram, så att det inte blir en ordlös dramaturgi där saker bara sker. Det ska finnas en kommunikation, säger Frida Darj.
Sannolikheten för att den heteronormativa mainstreamporr som dominerar hos de flesta konsumenter ska ersättas med en alternativ, feministisk porr tror Frida Darj är små.
- Jag skulle vilja säga att det finns utrymme för mer alternativ porr men jag är tveksam. Kapitalism och heteronormativitet hänger ihop och då blir det svårt för något annat att få plats. Jag tror, jag vet och jag ser att det går att göra ickekapitalistiska alternativ som inte går ut på att man ska tjäna pengar, men så länge porrindustrin ser ut som den gör så tror jag tyvärr att det är svårt för någon annan porr att komma fram.
Ett sätt att skapa förändring inom och av porren kan vara att flera ickenormativa grupper bejakar sitt producerande och sin konsumtion av porr. Då skulle det kunna ske en förändring, menar Frida Darj.

Fakta: 

Porrtips från postporn:
* Närstrid: Vanessa. Feministiska porrnoveller
och seriestrippar av Bitte Andersson. Finns att köpa
på Café Edenborg i Gamla stan eller att beställa på www.vertigo.se.
* Postporn, förening för porrproducenter där medlemmarna vill skildra sex och skapa sexuellt upphetsande bilder på ett sätt som är kreativt, bejakande och inte befäster könsmaktsordningen. Kolla in www.postporn.org.
* Hard love & How to fuck in high heels. Hårda butchflator och high femmes visar lesbisk dildosex när det är som bäst. Finns på www.babeland.com.
* Sluts and Goddesses - Annie Sprinkle. En humoristisk, absurd och kärleksfull feministisk porrklassiker. Finns att köpa på www.anniesprinkle.org.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bög eller son – vem är det som begravs?

Intervju

Med sin avhandling Liket i garderoben har etnologen Ingeborg Svensson satt fokus på hur heteronormativiteten griper in extra starkt i livets slutskede. I Sverige hålls begravningar som inte alltid tar hänsyn till vem personen som ligger i kistan egentligen var.

'Jag tycker att Gud är större än homo och hetero'

Intervju

Ann-Katrin Bosbach har varit präst i Svenska kyrkan i femton år. För fem år sedan träffade hon en kvinna och blev kär. Mottagandet från kollegorna var bra, men det finns en tongivande grupp inom kyrkan som vänder sig mot att homosexuella ska få vigas i kyrkan. Under hösten tas det beslut om kyrkan ska ha en eller flera officiella ordningar av välsignelse av registrerat partnerskap.

"Jag blir bara mer triggad ju mer de jävlas med mig"

Intervju

I sju års tid har Angelo Graziano sålt cannabisolja för medicinskt bruk. Han är känd som ”cannabisdoktorn” och har just avtjänat ett tre månader långt fängelse- straff för narkotikabrott. När vi ses i Stockholm har han hunnit med tio dagar i frihet och övertygelsen om oljornas potential tycks vara starkare än någonsin.

Fredsaktivisten som började befria djur

Intervju

Proffsaktivisten Martin Smedjeback har just lämnat fängelset. Nu är han aktuell i filmen Tomma burar. "Djurrätt har framtiden för sig. Det finns en inneboende moralisk kraft i det", säger han.

© 2024 Stockholms Fria