Stockholms Fria

Polisen slängde ut ockupanterna i Rinkeby

Vid sextiden på fredagsmorgonen gick polisen in och avhyste de personer som ockuperat gamla förvaltningshuset i Rinkeby i nordvästra Stockholm. Enligt  Västerortspolisen har 25 personer tagits in till förhör.

Det var på fredagensmorgon polisen slog till mot ockupanterna i Rinkebyhuset. 25 personer togs in till förhör. Vid lunchtid hade alla släppts. 

Polisen har satt galler runt byggnaden och väktare finns på plats.

– Polisen kom med en ganska stor styrka och en SL-buss. Det gick relativt lugnt till vad vi såg, säger Heidi Rannikko från Rinkebyhusets vänner till SVT:s ABC.

Annika Blomberg som bor i Rinkeby och som har stöttat aktionen berättar för DN:

– När jag kom hit var polisen här och jag försökte ansluta till ockupanterna och hjälpa dem men fick inte gå in i huset.

På föreningens hemsida skriver de att ”politiker och de ansvariga tjänstemännen har alltså vägrat lyssna på den dialog som Rinkebyhusets vänner och de Rinkebybor som kommit på stormötena i huset velat föra om husets framtid, för att stoppa det odemokratiska rivningsbeslutet.  Men vi ger oss inte! Vi vill ha en direktdemokratisk dialog, och kallar därför till ett stormöte.”

Mats Eriksson, informationsansvarig på Västerortspolisen, säger att polisanmälan lämnades in av Torbjörn Johansson, fastighetsdirektör på Stockholms stads fastighetskontor i förra fredagen.

Varför gick ni in nu och körde bort ockupanterna? 

– Fastighetsägaren vill komma in och sanera huset och vi ville göra det före helgen så det inte blir så mycket stök.

Torbjörn Johansson själv berättar att det är hans skyldighet att lämna in en polisanmälan.

– Annars skulle jag ha begått ett tjänstefel. De har begått ett övergrepp mot fastigheten.

Har det förekommit några påtryckningar från politikerna? 

– Jag pratar med politiker varje dag, de är mina uppdragsgivare. Men i tisdags informerade jag om händelserna kring fastigheten i Rinkeby på fastighetsnämndens möte.

Martin Michel miljöpartist och vice ordförande i Fastighetsnämnden, berättar att Miljöpartiet och Vänsterpartiet tillsammans lämnade in en skrivelse på nämndens möte i tisdags, där de föreslår att man undersöker vad huset kan användas till.

– De finns till exempel ett stort lokalbehov för småföretagarna i Rinkeby.

Det går rykten om att huset ska rivas nu på måndag?

– Det ringer folk och undrar om det. Det kostar 5,5 miljoner kronor att riva huset enligt en utredning och då krävs det att vi i nämnden godkänner beslutet, vilket inte har skett.

Martin Michel berättar att det finns ett beslut om rivning både på fastighetskontoret och på Stadsbyggnadskontoret, men det bara är på tjänstemannanivå.

– När kostnaderna är så höga som i det här fallet måste vi i nämnden besluta om rivning och det har vi inte gjort.

 

Miljöpartiets och Vänsterpartiets skrivelse till Fastighetsnämndens möte i tisdags:

Till: Fastighetsnämnden i Stockholms stad
Skrivelse angående Kvarnberget 1 och ockupationen

Boende i Rinkeby känner stor frustration och oro inför vad den moderatledda majoriteten nu gör. Först försvann medborgarkontoret och stadsdelsförvaltningen, därefter försvann försäkringskassan, Swedbank och annan viktig närservice. Idéella föreningar får ständigt minskade bidrag. 

Med förvåning får vi i oppositionen i fredags veta två saker. Ett att en av kontorets byggnader, Kvarnberget 1, ockuperats och två att det fattats beslut om rivning av fastigheten. 

Efter vissa efterforskningar visar det sig att det i början av september fattats ett beslut på  tjänstemannanivå i Stadsbyggnadskontoret som gett fastighetskontoret rivningstillstånd av fastigheten. På grund av ett uselt datasystem och frånvarande personal finns det ingen möjlighet för oss att få oss detta beslut till del.  

Vi har efter telefonsamtal med fastighetskontoret på fredagen inte kunnat få någon närmare information om hur och när beslut fattats inom kontoret som föranledde Stadsbyggnadskontorets beslut. 

Den ockupation som i fredags bröt ut i fastigheten drivs av människor som är oroliga för vad som ska hända med huset och som anser att man skulle kunna bygga om det till bostäder.  

Vi vill därför veta hur det här beslutet fattats och hur en dialog med Rinkebyborna kan upprättas för att de ska ges möjlighet att var med och påverka fastighetens framtid. 

Mattias Ericson (V), ledamot i Fastighetsnämden
Martin Michel (MP), vice ordförande i Fastighetsnämnden

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stan kan få kvinnomuseum

Umeå har ett. Snart kanske även stockholmarna. ”Det finns ju inte bara ett manligt museum”, säger Ann Mari Engel som vill ha ett museum för kvinnorörelsens historia.

Nya valregler hade gett Fi 5 mandat

Val 2014

SD fick 6 mandat, Fi och C bara 3 mandat var – trots att SD inte fick mer än 0,6 repektive 0,5 procent fler röster i kommunvalet i Stockholm.

© 2024 Stockholms Fria