Fria Tidningen

”Varför gör Israel så här?”

Drygt 7 000 personer samlades på måndagskvällen på Sergels torg i Stockholm för att visa sitt stöd för Ship to Gaza och fördöma den israeliska arméns attack mot konvojen.

Bland talarna fanns partiledaren Lars Ohly (V), Lise Bergh, generalsekreterare i Amnesty och Linus Gardell, son till Mattias Gardell. Ingen visste på måndagskvällen om Mattias Gardell och Edda Manga hade överlevt skottlossningen, som ägde rum på fartyget de färdades på. Han var en av många talare som krävde ett stopp av blockaden av Gaza.

När Kerstin Lundgren (C) talade och sa att grunden måste vara att visa en ömsesidig förståelse blev hon utbuad av demonstrationsdeltagarna.

Um Malik, ursprungligen från Libanon, gick omkring på Sergels torg med en palestinsk flagga.

– Varför gör Israel så här? De ville ju hjälpa folk med skeppen, varför gör de så här? Människor är människor överallt.

Salam Abu-Iseifan gick runt med en insamlingsbössa för Ship to Gaza.

–Jag trodde aldrig, naiv som jag är, att resan skulle resultera i ett blodbad. Jag hoppas att det här ger konkreta åtgärder, som handelssanktioner, och att det inte bara blir en känsloreaktion. Israel ska inte få vara med få vara med i sportsammanhang i Eurovisionsfestivalen. Bryter man mot folkrätten är man inte välkommen att delta. Man ska inte ha den rätten.

Demonstrationståget gick vidare till Historiska muséet, som ligger intill den avspärrade israeliska ambassaden. Där hölls flera tal – som dränkte en arg boendes skrik från en balkong mitt emot muséet –innan demonstrationen upplöstes och deltagarna gick därifrån.

Även i bland annat Malmö och Göteborg hölls demonstrationer.

Fakta: 

<h2>Även i Israel hölls protester. <a href="http://www.facebook.com/video/video.php?v=1449376883654">Se video från Israel Social TV</a>.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Två friade efter kravallerna i Rosengård

Malmö tingsrätt frikänner två personer som åtalats efter upploppen i Rosengård den 18 december. I båda fallen underkänner tingsrätten hur polisen identifierat männen.

Fria.Nu

Sophämtarna stäms i Arbetsdomstolen för sin vilda strejk

Nu stämmer Biltrafikens Arbetsgivareförbund, BA, de sophämtare som kör för Liselott Lööf AB, Ragnsells och Hellstens i Arbetsdomstolen för att de brutit mot gällande kollektivavtal i och med den olovliga strejken som inleddes i fredags. Även sophämtarna på det fjärde företaget som hämtar sopor i Stockholm, Resta, strejkar men inkluderas inte i stämningen eftersom företaget inte är med i BA.

Fria.Nu

EU driver på om bättre luft på Hornsgatan

Sverige varnas av EU-kommissionen för höga partikelhalter på flera orter i Sverige.

– Vi tycker att det är lyckligt att kommissionen går på staten, säger Oscar Alarik, miljöjurist på Naturskyddsföreningen som driver frågan om den dåliga luften på Hornsgatan för fem familjers räkning.

Analys: Energiöverenskommelse utan stabilitet

Ett historiskt dokument som gör Sverige världsledande eller ett monumentalt miljösvek? Meningarna om regeringens klimat- och energiöverenskommelse går vitt isär. Får inte regeringen med sig socialdemokraterna på överenskommelsen riskerar den i vilket fall som helst att falla vid nästa val.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria