Fria Tidningen

Bergatrollen tar över

I ett drygt 1 000 kvadratmeter stort hus i centrala Nyköping ska nu äntligen en årslång kamp ge resultat. Bergatrollen har fått sitt drömhus och inreder från den 1 juli ett allaktivitetshus i Magasinet.

Förra sommaren ockuperade en grupp unga ett hus utanför Nyköping i protest mot bostadsbristen i kommunen.

– Det finns tomma hus men ändå människor som inte har någonstans att bo. Det är fel. När vi lämnade det huset så blev vi lovade förhandlingar med kommunen, men de ledde ingenstans. Därför ockuperade vi samma hus igen i januari, berättar Johanna Rehn.

Under hösten hann kulturföreningen Bergatrollen bildas, och fokus ändras från bostäder till ett allaktivitetshus.

– Nyköping är en ganska liten stad, med 50 000 människor, och nästan det enda man kan göra är att gå ut på krogen om man vill umgås. Vi ville ha ett drogfritt ställe att kunna mötas på. De som finns i dag är väldigt styrda uppifrån. Det kände vi också, att det finns en brist på något som kommer underifrån.

Efter att först ha lyckats hålla ockupationen hemlig i två veckor, och sedan hålla sig kvar i ytterligare en vecka efter att ockupationen blev känd, blev ”trollen” lovade ett hus av kommunen. Ett drygt 1 000 kvadratmeter stort magasin centralt i Nyköping, som Röda korset använt som lager för insamlade möbler och annat.

– Det finns så sjukt mycket idéer och planer! säger Johanna Rehn. På bottenvåningen tänkte vi kanske ha ett grovkök och en verkstad där man till exempel kan laga sin cykel och göra grövre handarbete. På andra våningen studierum, kafé och kök. Det kanske inte blir någon som arbetar i kaféet hela tiden, men de möjligheterna ska finnas. Och så vill vi ha ett bibliotek, och ett handarbetsrum där man kan hålla på med saker som textil och färg. På övervåningen är det högt i tak och stort och luftigt, där passar det att ha en scen. Och så finns det önskemål att ha mattor, eller klättervägg eller gungor.

– Det är så roligt att vi har den här tillåtelsen att tänka helt fritt, det finns ingen som säger att så här måste det vara.

Ombyggnaden ska ske med hjälp av frivilliga, från Nyköping men även från andra delar av landet.

– Vi har nästan tusen sympatisörer på Facebook. Och vi samarbetar också med grupper i andra städer. Vi har gjort ett upprop ut i Sverige till andra grupper att komma hit och bygga. I helgen hade vi också en stödfest med ockupanterna från Liljeholmen i Stockholm, säger Johanna.

Sörmlands museum ska även komma och hålla workshops, bland annat i hur man brandskyddar en trappa med en gammal byggmetod där man använder sig av vedträn och lera, berättar Johanna Rehn. Det enda som oroar just nu är hyran av huset.

– Hyran är ganska hög, 60 000 i kallhyra per år och så tillkommer uppvärmningen. Vi fick höra att Röda korset betalat 50 000 kronor per år, men då krånglade bergvärmen och de använde även direktverkande el, säger Johanna.

Hon hoppas att hyran och uppvärmningen kan finansieras med arrangemang och genom att flera föreningar kan verka i Magasinet.

– Vi ser att det finns väldigt stor kapacitet för att ha väldigt många föreningar i huset. På så sätt kommer vi att kunna täcka hyran.

Från kommunens sida är man nöjda över att kulturföreningen fått ett hus som den kan verka i. Jan Carle (M), ordförande i Nyköpings kommunstyrelse, förhandlade med de unga under de två ockupationerna.

– Vad trevligt att allt löst sig. Det var ju helt enkelt så att om det var möjligt så ville vi gärna tillmötesgå den önskan som de hade. Men det där huset som de ockuperade ute på landet, det fungerade inte.

Därför fick Kommunfastigheter i uppdrag att ta fram en lämplig fastighet. Maud Andersson Pekkanen är chef för Nyköpings kommunfastigheter och den som hittade Magasinet åt kulturföreningen.

– Jag tyckte att utifrån deras beskrivning om vad de ville ha så passade det här huset bra, säger hon.

Kontraktet löper på tre år och fortsätter att gälla om inte någon av parterna säger upp det – förutsatt att Bergatrollen lyckas betala hyran.

Den 1 juli får Bergatrollen nycklarna till huset och redan den 3 juli är det öppet hus med bland annat grillning, konstutställning, musik och hopprepstävling.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Två friade efter kravallerna i Rosengård

Malmö tingsrätt frikänner två personer som åtalats efter upploppen i Rosengård den 18 december. I båda fallen underkänner tingsrätten hur polisen identifierat männen.

Fria.Nu

Sophämtarna stäms i Arbetsdomstolen för sin vilda strejk

Nu stämmer Biltrafikens Arbetsgivareförbund, BA, de sophämtare som kör för Liselott Lööf AB, Ragnsells och Hellstens i Arbetsdomstolen för att de brutit mot gällande kollektivavtal i och med den olovliga strejken som inleddes i fredags. Även sophämtarna på det fjärde företaget som hämtar sopor i Stockholm, Resta, strejkar men inkluderas inte i stämningen eftersom företaget inte är med i BA.

Fria.Nu

EU driver på om bättre luft på Hornsgatan

Sverige varnas av EU-kommissionen för höga partikelhalter på flera orter i Sverige.

– Vi tycker att det är lyckligt att kommissionen går på staten, säger Oscar Alarik, miljöjurist på Naturskyddsföreningen som driver frågan om den dåliga luften på Hornsgatan för fem familjers räkning.

Analys: Energiöverenskommelse utan stabilitet

Ett historiskt dokument som gör Sverige världsledande eller ett monumentalt miljösvek? Meningarna om regeringens klimat- och energiöverenskommelse går vitt isär. Får inte regeringen med sig socialdemokraterna på överenskommelsen riskerar den i vilket fall som helst att falla vid nästa val.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria