Fria Tidningen

Diakonia kräver öppenhet om samarbete med GMO-företag

Biståndsministern anordnade tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, ett seminarium om livsmedelsförsörjning i utvecklingsländer med hjälp av genmanipulerade grödor, GMO. GMO-kritiker menar att de inte fick tillträde till seminariet. Däremot deltog det kritiserade företaget Monsanto.

Bo Forsberg, generalsekreterare i Diakonia, är kritisk till att personer som är emot GMO inte var välkomna på biståndsminister Gunilla Carlssons (M) och SLU:s seminarium som hölls i Alnarp på onsdagen. Inbjudet var däremot företaget Monsanto som har patent på ett antal grödor, bland annat sådana som är resistenta mot bekämpningsmedlet Roundup, som företaget också säljer.

– Det blir märkligt därför att Gunilla Carlsson i väldigt många sammanhang framför hur viktigt det är att varenda skattekrona kan redovisas i olika sammanhang. Så träffar de Monsanto som har drivit på utvecklingen med patenterade grödor och som har stora ekonomiska intressen i frågan. Och då stänger de ute kritiska röster, säger Bo Forsberg.

Det är flera som är upprörda och menar att grupper kritiska till GMO stängdes ute från seminariet, bland andra Biodynamiska föreningen. Diakonia har tidigare drivit en kampanj mot konsekvenserna av att man kan ta patent på växter och de konsekvenser det medför.

– I Världshandelsorganisationens, WTO:s, regelverk står det att man inte får ta patent på liv, det vill säga djur, människor och växter. Men gör man en genmanipulationen i en växt betraktas det som en upptäckt i sig och då kan man ta patent på det, säger Bo Forsberg.

Det här får konsekvenser för små odlare.

–Rissorter som framtagits under årtusenden, genom att odlarna sparat utsäde varje år och kanske bytt med grannar, försvinner. Risuppköparna säger att de inte köper upp de lokala grödorna utan bara patenterade sorter. Odlarna tvingas då att köpa patenterat utsäde, som ofta är ettårigt, och ofta kopplat till bekämpningsmedel som samma företag saluför. Man godkänner inte att man besprutar med andra medel, säger Bo Forsberg.

– Vi har sett att detta är ett elände. Plötsligt måste man köpa utsäde varje år.

Diakonia kräver nu större öppenhet av biståndsminister Gunilla Carlsson.

– Det handlar om stora ekonomiska intressen, säger Bo Forsberg.

Peter Lar1sson, pressekreterare hos Gunilla Carlsson, kan inte förstå kritiken att vissa var utestängda.

– Vi är frågande till det påståndet. Vi sitter faktiskt just nu och går igenom inbjudningslistorna och försöker förstå varför det har blivit så upprörda känslor. De som är kritiska är motståndare till GMO, men vi har svårt att förstå varför de skulle ha varit förvägrade. Naturskyddsföreningen var inbjudna, men kunde inte komma.

Som ett slags allmänhetens representant bjöds även media in att närvara vid seminariet, plus vid en presskonferens med Gunilla Carlsson.

Peter Larsson berättar att det sammanlagt var ett trettiotal personer var på plats runt seminariebordet. Vad biståndsministern drog för slutsatser av det hela går inte att säga – än.

– Hela seminariet var mer av en hearing, eller allmän diskussion. Den var närmast akademisk, man sammanställde inte ett antal slutsatser efteråt. Vi inhämtade kunskap, säger Peter Larsson.

– Men vi kommer nog att göra någon slags summering av det här.

Förstår ni kritiken mot GMO-företagen och deras patent, och att det därför kan vara problematiskt att samarbeta med dem?

– De argumenten ska vi ha respekt för, det kan jag inte säga så mycket om.

Fakta: 

Monsanto är ett av den handfull stora, multinationella företag som handlar med patenterade grödor.

Företaget säljer genmodifierat utsäde till bland annat majs, soja, raps och bomull.

I Sverige saluförs deras bekämpningsmedel under namnen Roundup, Monitor och Latitude.

Monsantos saluför utsäde till Roundupresistent majs och soja. Ogräset dör alltså medan grödorna inte påverkas, vilket lett till att kemikalieanvändningen minskat.

På senare år har problem med ogräs som utvecklat resistens mot Roundup. Forskare på SLU menar att bland annat Monsanto inte tagit sitt ansvar för att utveckla metoder för odlare att variera sina odlingar och bekämpningsmedel, för att undvika ogräsresistens.

Källor: SLU, Monsanto

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Två friade efter kravallerna i Rosengård

Malmö tingsrätt frikänner två personer som åtalats efter upploppen i Rosengård den 18 december. I båda fallen underkänner tingsrätten hur polisen identifierat männen.

Fria.Nu

Sophämtarna stäms i Arbetsdomstolen för sin vilda strejk

Nu stämmer Biltrafikens Arbetsgivareförbund, BA, de sophämtare som kör för Liselott Lööf AB, Ragnsells och Hellstens i Arbetsdomstolen för att de brutit mot gällande kollektivavtal i och med den olovliga strejken som inleddes i fredags. Även sophämtarna på det fjärde företaget som hämtar sopor i Stockholm, Resta, strejkar men inkluderas inte i stämningen eftersom företaget inte är med i BA.

Fria.Nu

EU driver på om bättre luft på Hornsgatan

Sverige varnas av EU-kommissionen för höga partikelhalter på flera orter i Sverige.

– Vi tycker att det är lyckligt att kommissionen går på staten, säger Oscar Alarik, miljöjurist på Naturskyddsföreningen som driver frågan om den dåliga luften på Hornsgatan för fem familjers räkning.

Analys: Energiöverenskommelse utan stabilitet

Ett historiskt dokument som gör Sverige världsledande eller ett monumentalt miljösvek? Meningarna om regeringens klimat- och energiöverenskommelse går vitt isär. Får inte regeringen med sig socialdemokraterna på överenskommelsen riskerar den i vilket fall som helst att falla vid nästa val.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria