”Det här är en kulturpolitisk kollaps” | Stockholms Fria
Stockholms Fria

”Det här är en kulturpolitisk kollaps”

Den 13 januari tar SF bio över driften av Klarabiografen i Kulturhuset. Avtalet löper över tre år och tillför 420 000 kronor om året till Kulturhusets ansträngda budget. Kritiken har varit hård och många menar att Kulturhuset bidrar till att stärka SF:s monopolliknande position. ”Kulturhuset har inga ambitioner, säger Gunno Sandahl”, chef för Folkets hus och parker.

I början av 2011 tog Kulturhuset kontakt med Folkets bio med en förfrågan om man var intresserad av att driva Klarabiografen. Folkets bio lade fram en verksamhetsplan, men enligt Eric Sjöström, chef för Kulturhuset, hade Folkets bio inte en färdig finansieringsplan. Man vände sig då istället till SF bio.

– Vi ville ha en stark samarbetspart, säger Eric Sjöström. Det handlar dels om ekonomi, men också om kompetens.

Något problem med att hyra ut en kommunalägd biograf som kostat flera miljoner att färdigställa till en aktör som redan driver 93 procent av Stockholms biografer ser han inte.

– Vårt uppdrag är att se till att vi har bra verksamheter, säger Eric Sjöström. Jag ser det som att det är besökarna som är våra uppdragsgivare.

Men det är inte alla som ser SF som en garant för kvalitet. Gunno Sandahl är chef för Folkets hus och parker. Han är kritisk till att de inte blev tillfrågade att driva Klarabiografen och fnyser åt Kulturhusets pressmeddelande där Eric Sjöström säger att ”vi har nu sökt efter någon som kan driva biografen med en profil som passar vår övriga verksamhet.”

– Man blir förfärad när man läser det, att SF skulle passa in på profilen för Kulturhuset. Dessutom står det att SF har stor erfarenhet av nischade biografer. De har en, och det är Sture. Det här är helt otroligt.

Även Ann Mari Engel (V), vice ordförande i kulturnämnden, är starkt kritisk.

– Jag tycker att det är bedrövligt, säger hon. Även om Kulturhuset inte själva säger det så beror det här på att de fått sin budget åtstramad. Det är en tråkig utveckling att kommuner inte vill satsa på biografer, men det är Kulturhuset själv som fattat det här beslutet.

Förutom SF bio är Folkets bio den enda aktören som blivit tillfrågad att driva Klarabiografen. Enligt lagen om offentlig upphandling ska myndigheter och organisationer som finansieras med allmänna medel annonsera alla inköp så att företag kan få lämna anbud. Detta gäller dock inte vid hyresavtal, varför Kulturhuset menar att förfarandet gått rätt till.

– I formell mening gäller inte lagen om upphandling här, säger Eric Sjöström. Det här är inte fråga om en upphandling, utan ett hyresavtal.

Kulturhuset backas upp av Stockholms stad, som på sin hemsida lagt ut följande text: ”I medierna har det felaktigt påståtts att Kulturhuset inte följt lagen om offentlig upphandling. Kulturhuset gör inga inköp med detta avtal utan hyr ut verksamheten, vilket inte kräver ett anbudsförfarande.”

Frågan är dock inte okomplicerad. Avtalet mellan Kulturhuset och SF bio innehåller en detaljerad beskrivning av verksamheten, och går alltså inte att jämföra med ett vanligt hyresavtal för en lokal.

– Jag kan inte svara på om det begåtts några felaktigheter här innan jag fått alla fakta, men det verkar konstigt, säger Ann Mari Engel. Om det visar sig att Kulturhuset kringgått lagen om offentlig upphandling kommer vi att anmäla det.

Även Gunno Sandahl lovar att granska kontraktet.

– Kulturhuset påstår att det här är ett hyresavtal, men det är inte enbart ett hyresavtal. Det här befinner sig i en gråzon. Vi ska låta jurister titta på det.

I en skrivelse från kulturnämnden den 8 november 2011 utlovas ett fritt kulturliv som ska göra Stockholm till en vital kulturstad och ”främja den kulturella mångfalden”. Men Kulturhuset väljer alltså istället att samarbeta med biojätten SF.

– Att SF ska ta över Klarabiografen är en katastrof, menar Gunno Sandahl. Det är sanslöst att ett företag som nästan har monopol på biodukar i Stockholm ska få ta hand om en kommunal biograf. Kulturhuset borde inte ha uppvaktat SF från första början. Det här är en kulturpolitisk kollaps.

Fakta: 

<h2>Läs även:<br><a href="http://www.stockholmsfria.nu/artikel/90977">Smal film ger<br>näring åt bredden</a></h2>

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2021 Stockholms Fria