Försäljning av allmännytta oroar hyresgästerna | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Försäljning av allmännytta oroar hyresgästerna

Hela allmännyttan i Hagsätra är såld. Köparen Ikano bostad får beröm av den borgerliga majoriteten i stadshuset för att aktivt utvecklat sitt tidigare bestånd. Men hyrorna hos Ikano har ökat upp emot 50 procent.

Den 28 maj tog kommunfullmäktige i Stockholm det slutgiltiga beslutet om försäljningen av drygt 2 800 lägenheter i de kommunala bostadsbolagen. Bland dem ska Svenska bostäder sälja hela sitt bestånd i Hagsätra till den privata fastighetsägaren Ikano bostad. Det rör sig om fler än 1 200 bostäder.

Sophie Kürth-Landwehr bor i en av fastigheterna som Ikano ska ta över. Hon är förtroendevald för den lokala hyresgästföreningen i området. Sophie berättar att hon är orolig för att boende ska trängas bort av hyreshöjningar och renoveringar.

– Ikano tänker såklart främst ekonomiskt. De vill ha ut en vinst. I dag har vi en väldigt bra blandning i området. Här bor studenter, invandrare och många äldre människor som har bott här sedan husen byggdes i mitten av 1900-talet. Nu höjs hyrorna och alla har helt enkelt inte råd att bo kvar. De som bestämmer tänker inte på de grupper som bor här i dag.

Affären har inte skett helt oproblematiskt. Många hävdar att den politiska majoriteten har undanhållit information om affären för de boende och oppositionen. Styrelsemedlemmar i bolagen fick information först en vecka innan beslutet skulle fattas. Då var köpeavtalet redan färdigt. Affären var sekretess¿belagd fram till den dag då beslutet om försäljning togs av styrelsen. Hyresgästerna fick beskedet att deras lägenheter var sålda samma dag.

– Vi känner oss överkörda. Hyresgästföreningen ska ha en dialog med fastighetsägarna. Det är svårt om inte hyresgästerna blir informerade. Vi blev inbjudna till ett informationsmöte av Ikano och Svenska bostäder en vecka senare. Det var fullt med folk. Efter 40 minuter gick hälften i protest för hur de blivit behandlade. Alla var förbannade.

De moderata borgarråden Sten Nordin och Joakim Larsson motiverade försäljningen med att de kommunala bostadsbolagen ska förvalta sina fastighetsbestånd genom att vid behov avyttra fastigheter i områden med stor andel allmännytta. Men i och med försäljningen finns det inga allmännyttiga bostäder kvar i Hagsätra. Hela det tidigare beståndet är sålt till privata hyresvärdar ¿eller ombildade till bostadsrätter.

– De påstår att de driver en aktiv bostadspolitik. Men vad är det som är aktivt i att sälja? Det är bara fina ord. I verkligheten betyder det att de struntar i sina hyresgäster. De vill inte ha hyresgäster längre. Men det säger de aldrig rakt ut, säger Sophie Kürth-Landwehr.

Ikano Bostad är en del av Ikano group, som har sitt säte i Luxemburg och ägs av familjen Kamprad. Ikano tillhör samma företagssfär som Ikea och de samarbetar genom att dra fördelar av varandras tjänster.

Ikano köpte 2008 cirka 1 400 lägenheter i Rågsved och Hög¿dalen från allmännyttan, och äger sedan tidigare fastigheter i Hagsätra. I sitt anförande i kommunfullmäktige menar Joakim Larsson att Ikano sedan dess aktivt arbetat för att utveckla beståndet.

Boende i Högdalen är inte lika positiva. Hyrorna har höjts kraftigt efter stambyten och renoveringar. Genom att renovera med kök från Ikea har Ikano höjt standarden för lägenheterna och kunnat sätta en ny högre hyresnorm. När renoveringen på Harpsundsvägen i Högdalen är färdig höjs hyran för de boende i en trea på 69 kvadratmeter med 2 131 kr i månaden. Vissa lägenheter har under Ikanos tid fått en hyreshöjning på upp emot 50 procent.

Maria Arillo bor tillsammans med sin sambo och son i en trea hos Ikano i Högdalen. Maria berättar att hennes hyra har höjts från 5 100 kronor till 6 700 kronor.

– Det känns i plånboken. Det var många av oss som klagade före renoveringen. Det behövde bytas och jag är glad för det. Men jag tycker inte att den här hyreshöjningen känns rimlig. Vi undrade varför de skulle höja hyran så mycket för en renovering som de tyckte var nödvändig. Vi fick svaret att vi skulle få en mycket högre standard än i dagsläget.

Flera grannar vägrade att ge Ikano tillstånd att få tillträde till lägenheterna för att renovera.

– Det var många i mitt område som protesterade. Ärendet gick upp i hyresnämnden men Ikano vann. Deras argument var att det är lika bra att ta allting på en gång. Men det var just det som var grejen, folk ville inte ha den chockartade hyreshöjningen, säger Maria Arillo.

Robert Jaaniste är vd för Ikano bostad.

– Tyvärr blir det så när man höjer standarden i de här fastig¿heterna, hyrorna går upp.

Hur ser du på problemet att vissa hyresgäster inte har råd med höjningen?

– Man får väl i så fall byta lägenhet. Vi har uppemot 3 000 lägenheter i närområdet, säger Robert Jaaniste.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Bostadspolitiken gör Stockholm till en delad stad

Allmännyttan i Stockholm är till salu. De senaste 20 åren har över 80 000 hyresrätter försvunnit. Enligt politikerna skulle blandade boendeformer främja integrationen. I verkligheten har Stockholm blivit en segregerad stad.

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2022 Stockholms Fria