LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Utrikes
Sevko Kadric

  • Efter att amatörarkeologen Semir Osmanagic dragit igång sitt enorma utgrävningsprojekt har lokala media gett honom smeknamnet Bosniens Indiana Jones.
Läsarnas Fria

Pyramidrusch i Bosnien

Solen, Månen och Draken. Så kallas de pyramider som en amatörarkeolog hävdar att han funnit vid den lilla staden Visoko i Bosnien och Hercegovina.
Ett par hundratusen personer från hela världen har besökt platsen. Men teorin om pyramiderna är omtvistad.

 

Amatörarkeologen Semir Osmanagic har hittills forskat kring och skrivit faktaböcker om ett stort antal pyramider runtom i världen. För ett par år sedan gick han ut med en intressant teori om att den pyramidformade kullen i utkanten av staden Visoko inte är något annat än just en pyramid.

Arkeologen tog saken vidare. Han etablerade sin idé i staden och fick ett nödvändigt samtycke från landets styre för att grävninga ut i jorden i hopp om att hitta massiva stenblock och tunnlar.


Efter djupa borrningar och ett antal besök från världskända pyramidforskare började bevisen påverka fantasin hos många poeter, författare och drömmare. Tv-team från hela världen kom till Bosnien för att filma det nya miraklet som, under förutsättning att teorin verkligen stämmer, förändrar allt som hittills finns skrivet om världens historia och dess civilisation.

Visoko är en liten stad nära Sarajevo, känd för att ha varit säte för bosniska kungar. Utgrävningar i Visoko som påbörjade förra veckan visar att där finns tre monumentala pyramidformade objekt.

Enligt Semir Osmanagic utgörs den bosniska dalen av tre pyramider: Solen, Månen och Draken.

– Allting pekar på att den bosniska dalen med pyramiderna är en av de största, om inte en av de största byggfenomen någonsin i människans historia, säger Osmanagic efter de första utgrävningarna.

– Från Bosniens Geologiska institut har vi fått bekräftat att pyramiden Solens norra sida är triangelformad, med varje sida 365 meter lång, vilket symboliskt motsvarar antal dagar pp ett år. Det är bevisat att det handlar om en perfekt triangel med 60 graders vinklar. Den norra sidan är med en utomordentlig precision vänd mot norra Polstjärnan, vilket bevisar att sådan noggrann proportion inte kan vara naturens egen skapelse.


Forskningar kring redan befintliga tunnlar vid kullen kallad Visocica, som är cirka 650 meter hög, utförda av gruvarbetare från staden Zenica, visar att det handlar om komplex byggda av människan och inte om vanliga gruvtunnlar.

– Det har konstaterats att där finns tunnelnät orienterade korrekt i riktningen öst - väst samt norr - syd och att korsningarna ligger vinklade i 90 grader, säger Semir Osmanagic. Nere i tunnlarna har man även hittat två stora korrektformade stenblock. Efter att dessa potentiella arkeologiska artefakter tas upp nästa vecka kommer resultaten att redovisas.

Planen är att Osmanagic och hans team under det närmaste året ska tillbringa  hundratusentals timmar på att gräva och analysera vid platsen. Sökandet efter de försvunna bosniska pyramiderna kommer att ta cirka fem år, uppskattar den nyformade fonden “Arkeologiska parken: Bosniska pyramiden Solen” tillsammans med representanter från Visokos Kommun.

En försäljare av souvenirer staplar keramikpyramider med stadens namn. Sedan utgrävningarna av kullen startaade förra året, har de lokala turistaffärerna börjat sälja föremål som pryds av pyramider.
En försäljare av souvenirer staplar keramikpyramider med stadens namn. Sedan utgrävningarna av kullen startaade förra året, har de lokala turistaffärerna börjat sälja föremål som pryds av pyramider.
Bildrättigheter: Hidajet Delic/SCANPIX

De bosniska pyramiderna har delat allmänheten i Bosnien. En del är på amatörarkeologen och pyramidens sida, andra har anklagat honom för att förstöra en stor kungastad i Visoko genom sina utgrävningar. Historikern Mustafa Imamovic är besviken över att amatörarkeologen Semir Osmanagic sfått store uppmärksamhet än alla andra historiker i Bosnien.

Andra menar att Semirs ide är poetisk och handlar om en historia som delas av alla som bor i Bosnien, en  typ av ny identitet som saknas. Sociologiskt kan det bli en ny fredsrörelse som visar att bosnierna är trötta på kriget och den politiska formen med tre religioner och tre folkgrupper som delar samma område. En undersökning i Bosnien och Hercegovina före kriget visade att endast 15 procent av bosnierna utövade en religion. 42 procent av befolkningen levde i familjer med blandade religioner.

Den bosniske Indiana Jones, som den 45-årige Semir Osmanagic har kallats av lokala medier, tror att pyramiderna är äldre och högre än de egyptiska. Det här har redan lett till att bosnier skämtar om att egypterna egentligen är flyktingar från Bosnien och Hercegovina.

Osmanagic älskar pyramider och under de senaste 15 åren har han besökt samtliga pyramider på vår jord. När museidirektören i Visocica visade honom kullen för ett år sedan, gick Osmanagic ut med teorin att pyramiderna är mer än 12 000 år gamla.

– Hittills har samtliga bevis förstärkt min hypotes och samtidigt har vi inte hittat något som bevisar att Visocica endast är en kulle, säger Osmanagic.


Hur det än må vara med det är Bosnien och Hercegovina drabbat av en pyramidinfluensa, med Visoko som epicentrum. Där tävlar lokala restaurangägare och souvenirhandlare om att namnge rörelser och saker efter de bosniska pyramiderna.

Triangelformade maträtter kan redan köpas och även kända bosniska maträtter som pita och sudzuk får konturer efter de höga pyramiderna.

Inte ens autentiska bosniska suvenirer är sig längre lika: pyramider pryder tofflor, små flaggor, smycken och annat. Det fattas bara kameler för att bilden av  egyptien ska vara komplett.




Läs mer om teorierna om de bosniska solpyramiderna.

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

FN bjuder in till nya samtal om Jemen

Jemen-sändebud Martin Griffiths har bjudit in de stridande parterna i landet till nya samtal i Genève den 6 september, i hopp om att få slut konflikten.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

Starkt stöd för Obama efter hundra dagar

Analys | Barack Obama har lyckats skapa förbättrade relationer mellan USA och andra länder under de hundra första dagarna på presidentposten – även om det än så länge mest handlar om löften än verkliga förändringar.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria