Debatt


Henrik Scheutz
Stockholms Fria

Rädda Konditori Kungstornet

Av Stockholms otaliga gamla fina konditorier återstår bara ett fåtal. Numera är det tråkiga moderna kaféer som dominerar, varav flera tillhör amerikanska kedjor.

Ett av de få trivsamma konditorier som vi har kvar i Stockholm är Konditori Kungstornet som kan fira 80-årsjubileum i år.

Till mångas stora häpnad och förtvivlan blir det inget firande, ty det tvingades slå igen redan den 30 april.

Centrumfastigheter ämnar nämligen slå ihop lokalen med det nedlagda växelkontoret intill, och bygga om den till en butik.

För en tid sedan försvann klassiska Ogo på Kungsgatan 27. Elektronikkedjan Siba tog över och slog ihop tre lokaler: Ogo, Ascots herrmodeaffär samt en tobaksaffär. Stora skyltfönster har tagits upp vilket helt förstört byggnadens karaktär.

Om man tar rulltrappan upp kommer man till planet där Ogo förr hade sin trivsamma servering.

Numera märks inget av detta, nu är det TV-apparater och andra prylar i en hemsk modern inredning.

Ska Konditori Kungstornet, med mahognyfärgade träväggar, designade lampetter, väggmålning, en spiralformad trappa med vackert järnräcke, väggdekorationer och mönsterslipat glas, gå samma öde till mötes?

Det är en stor skandal att en sådan kulturhistoriskt värdefull miljö inte kan byggnadsminnesförklaras och räddas för framtiden.

Hur kan fastighetsägare vara så trångsynta att de inte ser det stora värdet i dessa fina konditorier, en liten rest av ett svunnet Stockholm?

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Till Stockholms kulturnämnd!

Trots att de är barnkulturåret i år är det många barn och ungdomar som inte kommer att få se en enda teaterföreställning. Det vill en rad teatergrupper ändra på och ger några förslag.

Debatt
:

Läget var inte ens akut

RADIOEKEN När jag försöker förstå hur man resonerat så får jag till svar att vi tycker olika. Som om jag skulle tycka att trafiksäkerhet skulle vara en lättvindig fråga. Jag förstår att Ulla missförstår mig. Sten tiger vidare som muren.

Debatt
:

En köpfri jul!

MATERIALISM Det är mindre än en månad till julafton, och den enorma konsumtionshysterin har åter satt igång. Varje år slås nya rekord trots att många anser sig ha dålig ekonomi. Omsättningen i detaljhandeln i december väntas stiga med en procent jämfört med i fjol. Totalt beräknas svenska folket spendera 65,2 miljarder kronor, eller närmare 7 000 kronor per person. Det är förstås svårt att veta hur mycket som läggs på julklappar, men det rör sig ändå om enormt mycket pengar. Häromveckan häpnade jag då jag på tunnelbanan hörde en dam säga att hon förra året köpt julklappar för just den summan.

© 2024 Stockholms Fria