• Sandrina Lindgren med Ishmael Falke på axlarna vid en föreställning i Amersfoort.
  • Trafikskyltarna får nya figurer och innebörder i Livsmedlets föreställningar.
Stockholms Fria

Söderbornas berättelser blir trafikskyltsteater

I augusti kommer teaterduon Livsmedlet att hålla trafikskyltsteater på Södermalm. De samlar nu in berättelser från söderbor, berättelser som ska utgöra grund för föreställningen.

Barcelona, Amersfoort, Kendal och Åbo – Sandrina Lindgren och Ishmael Falke har hållit i en egensinnig form av promenadteater i flera europeiska städer. I höst kommer de till Stockholm med föreställningen Dead Ends: Södermalm. Just nu samlar de in berättelser som de ska gestalta genom figurteater, fysisk teater och omgjorda trafikskyltar.

– Vi tar med oss publiken på en guidad tur där vi berättar om lokala händelser och karaktärer. När vi avancerar i historien och fortsätter på vår väg passerar vi trafikskyltar. Vid dem illustrerar vi scener ur historien, berättar Sandrina Lindgren. Förutom att själva spela teater använder sig teaterduon Livsmedlet av stenciler och pappfigurer som de sätter upp på skyltarna. Ibland gör de även animationer med figurer.

– Det blir en ganska absurd tolkning av historierna. Ofta får vi använda oss av förenklade bilder på grund av trafikskyltarnas symboler, de har sina begränsningar i formspråk och färger, så vi anpassar bilderna för att smälta ihop med trafikskylten. Vi tar mycket inspiration från gatuartister som jobbat med trafikskyltar.

När Livsmedlet får in människors berättelser väver de ofta samman dem till ett tema eller en övergripande berättelse för att teatervandringen ska få en struktur.

– Vi får ofta in små detaljer i berättelser, de tar vi gärna med. Vi klipper och klistrar och sätter ihop något eget. Vi är intresserade av vad folk vill berätta om en plats, hur vi kan återge det och samtidigt göra vår egen tolkning.

Sandrina Lindgren och Ishmael Falke bor i Åbo i Finland. När de gjort föreställningar i andra länder har de märkt att människor ofta vill berätta om sådant de är stolta över i sin stad. De får in historiska berättelser och sådant man berättar för turister. Sandrina Lindgren tror att det kan bli annorlunda på Södermalm, eftersom de riktar in sig på ett mer avgränsat område.

– Jag tror att vi kommer att få mer personliga och specifika historier från Södermalm. Då kanske det finns rum för mer udda saker, personer som varit representativa för lokalområdet, och mer historier som Södermalmsborna själva upplevt eller hört talas om, säger hon.

Varför valde ni just Södermalm?

– Vi har tidigare varit på besök i Stockholm, jag kommer därifrån ursprungligen, och då har vi spanat in en del intressanta skyltar. Det finns bland annat en skylt på Hornsgatan som jag tror symboliserar att man inte får köra med dubbdäck. Sådana små detaljer gör det roligt och utmanande för oss.

Stockholm stad och Svenska Kulturfonden har bidragit med 30 000 kronor till projektet. I mitten av maj kommer Livsmedlet även att dra igång en crowdfundingkampanj för att finansiera föreställningarna som kommer att hållas 14–16 augusti.

– Just nu samlar vi fortfarande in historier. De som vill får gärna skicka in berättelser. Skriv ett par rader om ämnet eller vem personen är, från vilket perspektiv. Man behöver inte skriva så långt, vi tar kontakt, säger Sandrina Lindgren.

Skicka in dina berättelser från Södermalm till [email protected]. Du kan läsa mer om Dead Ends på: www.urbananimation.tumblr.com

Fakta: 

Om Livsmedlet:

”Jag och Ishmael Falke har samarbetat sedan 2011. Namnet Livsmedlet sammanfattar de visioner vi har, vi försöker att med oväntade berättarmetoder och material vända på perspektiven på det vardagliga livet. Publiken ska få sig en tankeställare om hur livet och vardagens små detaljer ser ut.”

– Sandrina Lindgren

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria