Stadsguidning för integration | Stockholms Fria
  • Julia Eriksson Pogorzelska, projektledare Meet my City.
Stockholms Fria

Stadsguidning för integration

Kransenbon Julia Eriksson Pogorzelska vill föra stadens invånare samman genom att låta etablerade stockholmare guida nyanlända.

– Det finns väldigt mycket hjärta i samhällsklimatet idag, folk vill hjälpa. Hindret är att man inte vet var man ska börja.

Tanken på en guidning dök upp när Julia Eriksson Pogorzelska umgicks med en ”svenskakompis” som hon hade parats ihop med av Individuell Människohjälp.

– Jag märkte hur lite kontakt hon hade med samhället jag lever i. Hon bodde i Flemingsberg och pratade bara svenska med mig, socialtjänsten och arbetsförmedlingen. Jag slogs av hur isolerad man kan bli. Efter två år i stan hade hon inte sett Stockholm, så jag tog med henne och visade Söder och så där.

Meet my city består av nio ideellt arbetande personer i sju länder, som träffades på en workshop i Litauen i somras.

– Alla pratade om segregationen, om att man vill volontärarbeta men vet inte hur man ska börja. Då kom vi på att man kan visa staden för en person som inte kan staden så bra. Visa det du skulle du visa dina kompisar på besök, eller din mamma. Visa varför du tycker om din stad, berättar Julia Eriksson Pogorzelska.

Projektet har redan på idéstadiet vunnit 30 000 kronor i en tävling utlyst av forumet Europe
Lab, organiserat av EU-Russia Civil Society Forum och finansierat av bland annat EU-kommissionen.

Målgruppen bland de som guidas kommer att vara SFI-studenter.

– Jag tror de är mest peppade på att träffa nån att prata svenska med. De har fått uppehållstillstånd fast saknar kanske nätverk i Sverige. Men så klart kommer vi inte säga nej till papperslösa.

Julia Eriksson Pogorzelska har också planer på att erbjuda guidning på andra språk.

– När jag har volontärat på Nobelberget har jag förstått att det finns hur mycket unga personer som helst som kan tolka. Samtidigt måste vi komma bort från att det är så viktigt att man förstår varenda ord. Vi ska inte underskatta kroppspåk och den goda viljan.

Själv ser Julia Eriksson
Pogorzelska fram emot att få visa klipporna i Vinterviken, vintagebutiker, jazzkvällar på Biograf Tellus och Svandammsparken.

– Kransen är det perfekta området att guida i. Jag vill berätta om hur det har förändras från arbetarkvarter från stekhet marknad. Jag är jättepeppad på den första guidningen!

I måndags släpptes hemsidan, där stockholmare kan anmäla intresse. Guidegrupperna kommer att bestå av max sex personer och de ska matchas ihop efter bland annat intressen och ålder.

– Kanske en barnfamilj visar en barnfamilj bästa lekplatserna.

Vad tror du att det här kommer att ge den som guidar?

– Jag är själv nyfiken och vill ha ett rikare socialt liv, höra annorlunda historier. Det är lite som vattentäta skott mellan stadsdelarna. Jag har testat några olika eftersom jag har bott i andra hand en hel del, och jag har aldrig känt mig så polsk som när jag bodde i Bredäng, medan i Hornstull blev jag en hipster. Så förutom att man lär länna stan bättre förstår man vad man själv representerar och har för möjligheter.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Stockholms Fria