• Josefine Gustafsson och Birger Emanuelsson från Naturskolan Malmö tillsammans med en klass i Torup.
Skånes Fria

Politiska beslut splittrar Malmö naturskola

Nu är det beslutat att Malmö naturskola som den ser ut i dag läggs ner och tre av tjänsterna går till Malmö museer.

– De ska jobba som tidigare med utepedagogik, säger Kulturnämndens ordförande Sylvia Björk (S).

Tre anställda vid Naturskolan börjar efter årsskiftet att jobba på Malmö museer.

– Vi är glada för den här förstärkningen till vår pedagogiska verksamhet, säger Katarina Carlsson, chef på Malmö museer.

Kommer ni att behålla Naturskolan?

– Det finns inga förbehåll från politikernas sida att vi ska behålla Naturskolan men däremot kommer de tre tjänsterna fortsätta att användas för utepedagogik för barn och unga.

Som Skånes Fria berättat om tidigare har Malmös skolpolitiker velat organisera om Naturskolan under en längre tid.

– Vi ser att vissa delar av Naturskolan inte passar inom skolan. Det betyder inte att den inte har något värde, men vi tycker att den är av ett annat slag och därför vill vi flytta den till museet, sa Anders Rubin (S), ordförande i grundskolenämnden, tidigare i höst.

Kulturnämnden har nu beslutat att ta emot de tre tjänsterna.

– Vi ser det inte som en nerläggning utan vi överför den kompetens och de resurser som finns och tänker oss att de ska fortsätta att göra ungefär de som de har gjort tidigare. Men vi har inte specifikt sagt att namnet Naturskolan Malmö ska vara kvar, säger Sylvia Björk.

Malmö naturskola har tills nyligen haft en arbetsgrupp sju personer på fem och en halv tjänst. Två tjänster kommer att ligga kvar inom skolförvaltningen.

– Det är klart att det här är en splittring och att det blir en nerskalad verksamhet. Frågan är också vilka som hittar till oss om vårt namn inte längre finns kvar, säger Josefine Gustafsson på Naturskolan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria