• Gabrielle de Bourg när hon cosplayar Jyn Erso från Rogue One: A Star Wars Story.
  • Queernördarna under en av sina spelträffar.
Stockholms Fria

Spelkonvent med hbtq-frågor i fokus

Brädspel, lajv, workshops och cosplay – Queernördarna har satt ihop ett gediget program till QueerCon som arrangeras under Stockholm Pride 3–4 augusti.

När Queernördarna i samarbete med Sverok och Studiefrämjandet arrangerar QueerCon under prideveckan kommer fokus att ligga på hbtq-frågor och många av spelen kommer att ha queerteman. Föreningen blev till för ett år sedan.

– Det började med en intresseanmälan på Pride 2016 om en hbtq-förening för spel. Utifrån det bildades vi. Vi ville fokusera på att ge hbtq-personer en plats i spelvärlden, säger Gabrielle de Bourg, ordförande.

Hon blev själv engagerad i samband med att hon gick i prideparaden med Sveroks Proud and nerdy.

– Det var så härlig stämning där, och då kände jag att jag skulle kunna göra något gott här och jag kände att de också ville ha en öppnare, jämlikare spelvärld.

Sedan dess har Queernördarna hållit spelträffar för hbtq-personer varannan vecka.

– Vi ville ha något som var återkommande och ofta. Det är främst bräd- och rollspel på träffarna, men även en del digitala spel och lajv. Till hösten ska vi även expandera med fokus på fantastik, säger Gabrielle de Bourg.

Förebilden till QueerCon kommer från ett mindre arrangemang i samma anda som Sverok och RFSL Ungdom höll 2015. Men årets träff är större och bredare i sitt upplägg.

– Det QueerCon som vi arrangerar i vår tappning är det första verkliga konventet som gjorts med hbtq-fokus. QueerCon är inte bara spel, det är väldigt mycket mer, vi vill fokusera på verksamhetsgrenar som vi inte alltid bedriver själva, säger Gabrielle de Bourg och fortsätter:

– Det kommer att vara massis med spel såklart. Vi försöker täcka upp nästan alla former av spelhobbygrenar, men vi kommer också att ha olika paneldiskussioner om bland annat cosplay och en föreläsning om hbtq-representation inom manga. Spelutvecklare kommer att visa sina spel med hbtq-teman, vi kommer att ha en workshop om cosplay och en spelskapartävling.

Gabrielle de Bourg har själv skrivit ett scenario till ett rollspel med hbtq-tema som kommer att spelas.

– Det är ett svenskt spel som heter Ur varselklotet. Det utspelar sig i en alternativ sci-fi-värld på 80-talet, det är väldigt Stranger things i stuket. Mitt scenario heter I skräckfilmens skugga och handlar om moralpanik, videovåld och hbtq. Det fokuserar på 80-talets rädsla för popkultur och videovåld till att det sedan börjar nystas upp att mycket av det handlar om hbtq-förföljelse. Men allting är inpackat i ett sci-fi-paket.

Finns det många data- och tv-spel med queertema?

– Det blir fler, men när dataspel har det är det vanligare i spel där du får vara med och skapa din egen värld, som Dragon age eller Fallout. Men där skapar du din egen karaktär, där kan du bestämma själv. Däremot är det inte så vanligt med queera huvudpersoner som är skrivna så. Det är vanligare i rollspel eller indiespel, till exempel Gone home.

Är det mycket sexism i dataspelsvärlden?

– Det är klart något som vi vet existerar, sexism och att hbtq-personer inte behandlas bra i spelvärlden. Det är en överrepresentation av män så det kan finnas jobbiga beteenden kopplat till det, och det är en anledning till att vi finns. Vi vill se en öppnare och mer jämlik spelvärld.

Är toleransen större inom lajv och cosplay?

– Både ja och nej. Det är lite som med allting, lajv har fördelen att vi har en mer nära community i Sverige, det finns en möjlighet för en större acceptans för att man känner alla, men jag vet att det definitivt finns många problem inom lajvvärlden. Och cosplay är väldigt stort, den har en annan problematik, för vem har skapat karaktärerna och kroppsbilderna?

Hur många besökare förväntar ni er på QueerCon?

– Vi räknade i början att vi kanske kunna nå till 70 personer, men nu är det 600 personer som är intresserade, så vi hoppas på 150–200 besökare. Men vi har ingen aning, det kanske dyker upp många fler.

Fakta: 

QueerCon

• När: 3–4 augusti, under Stockholm Pride-veckan

• Var: Brygghuset, Norrtullsgatan 12N

• T-bana: Odenplan

• Öppettider: 10:00–22:00

• Under 26 år: Fri entré

• Över 26 år: 50 kr

• Medlemmar i QueerNördarna: Fri entré

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria