Stockholms Fria

Arbetarförfattaren är tillbaka

2007 var litteraturens år. Ett år av varma personskildringar, bekännelser och uthängningar. Ett år då kvinnors skrivande reducerades till att handla om självterapi. Men också året då en kvinna fick Nobelpriset i litteratur för elfte gången någonsin.

Januari

Carl von Linnés 300-årsjubileum sparkar igång året.
Rumänska staden Sibiu är tillsammans med Luxemburg årets europeiska kulturhuvudstäder.

Göteborgs filmfestival firar trettioårsjubileum (egentligen bara tjugonio, eftersom man av vidskeplighet "hoppade över" det trettonde året) och slår biljettrekord. Vinnaren av Nordiska filmpriset är Johan Kling, regissör till Darling.

SFT startar serien Fria graffitiakademien och konstvetaren Jacob Kimvall breddar debatten om olovlig konst. I första delen berättar han om Zappos Crush the War, uppförd i Örnsberg 1986.

Februari

Manifestgalan, som hålls på Nalen, firar fem år. Vinnare i punkkategorin är Asta Kask och årets liveartist är The Knife.

Modellen Anna Nicole Smith avlider av en överdos den 8 februari. Elinore Lindén Strand diskuterar offerrollen: "En person som lyckats skapa ett så pass stort varumärke kring sig själv måste väl ändå ha lyckats prestera någonting – eller?"

Mars

Frilansfotografen Casper Hedberg tar Årets bild 2007 och ger Hagamannen ett ansikte.

Dolly Parton uppträder på ett fullsatt Globen och lämnar ingen besviken. "Hemligheten bakom Dolly Partons magi är just självironin och kontradiktionen mellan plastigt utseende och stor integritet", skriver Maria Knutsen-Öy.

Sveriges punkfarfar Joakim Thåström fyller femtio år den 20 mars men är allt annat än trött. Släpper skiva med nya konstellationen Sällskapet samma månad.

100-årsminnet av Astrid Lindgrens födelse uppmärksammas, bland annat med utställningen Astrid Anna Emilia Lindgren som öppnar på Kulturhuset i mars.

April

SVT sänder den kritiserade dokumentären Ordförande Persson. Ett halvår senare får Erik Fichtelius Stora journalistpriset för densamma.

London lesbian & gay film festival arrangeras för 21:a gången och SFT är på plats. Festivalen visar ett mångfacetterat och uppmuntrande urval av hbt-filmer, skriver Cindy Carlsson.

Utanförskapet har blivit mainstream och att vara normöverskridande har blivit den högsta normen, konstaterar danskarna Frederik Stjernfelt och Søren Ulrik Thomsen i boken Kritik av den negativa uppbyggligheten, som kommer ut på svenska i april.

Filmfestivalen Junior arrangeras i Stockholm med temat Samma samma men olika. SFT träffar Hae-yeong Lee, som regisserat Like A Virgin om transsexuelle tonårspojken Oh Dong-gu. Med anledning av den unga publikens högljudda reaktioner under visningen säger Lee: "Jag hade fått för mig att svenskar är så öppna. Det var ganska deprimerande för mig."

Moment teater i Gubbängen har premiär för Dr Jekyll och Mr Hyde. Tomas Håkanson skriver: "De balanserar med dödsförakt på en knivsegg mellan rent larv och seriös teater, och precis som på cirkus ligger halva nöjet i att studera själva den hiskliga balansakten."

Khady Koïtas bok Skändad, som är en protest mot kvinnlig könsstympning och patriarkalt förtryck, kommer ut på svenska. SFT träffar författarinnan i Paris.

Maj

Serbien vinner Eurovisionsschlagerfestivalen med låten Molitva, framförd av Marija Serifovic.

Filmbolaget Triangelfilm går i graven.

Gatukonstnären Hop Louie ställer ut på Galleri Lucy Ford i syfte att normalisera gatukonsten: "Om en borgarunge sitter med Hop Louie-t-shirt på sig vid middagsbordet blir det svårare för moderatfarsan att motivera sina hårdare lagar."

Huset "Cigarrlådan" i Christiania rivs, bara två månader efter rivningen av Ungdomshuset. "Urbanisering och gentrifiering leder även Christiania mot ett avslut. I framtiden blott ett område som en del danskar och svenskar kommer att tala om med värme i rösten. Det var då det. Kvar står de kommande generationerna, hänvisade till flotta bostadsrätter eller kommunala betongghettton som ingen har råd att rusta upp. Det är ytterst vad striderna handlar om, oavsett om de heter Ungdomshuset, Lugnet eller Christiania", skriver Kristian Borg i en kommentar.

En av årets mest uppmärksammade böcker, Åsa Linderborgs Mig äger ingen, ges ut. Benny Nilsson läser en fin bok vars största förtjänst ligger i porträtteringen av pappan, en människa som "gjorde så gott han kunde".

Tintins skapare Georges Remi, mer känd som Hergé, föddes för hundra år sedan. Det uppmärksammas bland annat med utställningen Tintin till sjöss på Sjöhistoriska museet som pågår till och med 2 mars 2008.

Djurens rätt arrangerar Cute–Execute, Sveriges första konstutställning med djurrätt som tema.

Juni

Den nya nöjestidningen Förort lanseras. Tidningen kommer ut en gång i månaden och distribueras via lokala restauranger i 51 Stockholmsförorter.

I skuggan av filmfesten i Cannes: filmen Rang de Basanti vinner utmärkelsen bästa film på International indian film academy award som hålls i Yorkshire, Storbritannien. 30 000 besökare lockas till festivalen.

Harry "Castro" Isaksson avlider, åttio år gammal. "En gång levande legend uppe i Malmfälten. En arbetarintellektuell av en icke längre existerande sort", skriver Lasse Ekstrand i en minnesruna.

Juli

Filmsverige går på knäna efter Triangelfilms konkurs. Astoria-biograferna, de enda egentliga konkurrenterna till SF, kånkar i juli. Kvar är SF, som kontrollerar över 79,7 procent av marknaden.

Ingmar Bergman, av många ansedd som en av de främsta regissörerna i filmhistorien, avlider på Fårö den 30 juli, 89 år gammal. Han var en av Sveriges mest kända kulturpersonligheter i utlandet och är känd för filmer som Hets, Persona, Viskningar och rop och Fanny och Alexander.

Augusti

Maja Lindgrens Myggor och tigrar kommer ut och markerar startpunkt för en lång debatt om autenticitet, hämndbegär, manligt och kvinnligt i litteraturen. Unni Drougges Boven i mitt drama kallas kärlek eldar på debatten.

En exakt kopia av ett gammalt 1700-talshus från gamla svenskön S:t Barthélemy uppförs bredvid Djurgårdsbron. "Bara det att vi lyfter fram faktumet att Sverige har haft en koloni kan vara värt rätt mycket", säger konstnären Fredrik Helander som står bakom projektet tillsammans med arkitekten Fredrik Pettersson.

Ukulelefestivalen på Långholmen slår San Diegos gällande rekord och lyckas samla världens största ukuleleorkester.

September

André Gorz, teoretiker, författare och förkämpe för medborgarlön, avlider vid 84 års ålder.

Kulturkampanjens frihetliga kulturhus Cyklopen står klart i Högdalen efter ett års byggande. "Det känns bra att öppna ett frihetligt kulturhus söder om söder där många politiska engagerade faktiskt bor och inte bara ha all politisk infrastruktur centrerad i innerstan", säger Elin Svedjemo till SFT.

Gunnar Ekelöf, en av Sveriges mest älskade diktare, skulle ha fyllt hundra år den 15 september. "Få skildrar bättre det svenska vemodet. Få känner så väl vår längtan efter ett avlägset land", skriver Kristian Borg i en essä.

Smileyn fyller 25 år. Upphovsmannen heter Scott E Fahlman och är professor i datavetenskap vid Carnegie Mellon-universitetet i USA.

Pockettidningen R är Årets kulturtidskrift och får ta emot 40000 kronor och ett konstverk under Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

Mars

81-åriga fotografen och författaren Gun Kessle avlider. Hon gjorde sig känd genom sina foton och illustrationer från tredje världen, bland annat från Afghanistan, Kina, Indien och Mexiko. I Gun Kessles foton "såg man samma sak som man skulle ha sett om man var på plats", skriver Pierre Gilly.

November

Årets bästa film på den 18:e upplagan av Stockholms filmfestival är 4 månader, 3 veckor, 2 dagar, en gripande skildring av illegal abort, av rumänen Cristian Mungiu.

Teatergruppen Södra Fot i Skarpnäck uppför Ringaren med flera hemlösa i rollerna. "Man ska gå härifrån som en rikare människa än när man kom hit. Kan folk övervinna sina rädslor här och göra det omöjliga möjligt i ett mindre perspektiv, finns det ingen anledning att betvivla att man kan lösa världsproblem", säger dramatikern Kent Ekberg.

Doris Lessing är elfte kvinnan någonsin att få Nobelpriset i litteratur. Svenska akademiens formulering "den kvinnliga erfarenhetens epiker" leder till en debatt om hur kvinnors skrivande ständigt nedvärderas – även när det uppvärderas.

Bo Holmström, TV4, får Stora journalistpriset. Isabella Lövin vinner i kategorin Årets berättare, Sven Bergman, Joachim Dyfvermark och Fredrik Laurin i kategorin Årets avslöjande. Antipriset Stora Journalist-Prisse går till juristen och TV4-journalisten Trond Sefastsson.

Augustpriset går, något oväntat, till tre män: Carl-Henning Wijkmark (Stundande natten), Bengt Jangfeldt (Med livet som insats) och Sven Nordqvist (Var är min syster?). Åsa Linderborg får gå hem tomhänt men kan nöja sig med goda försäljningssiffror.

December

Vatikanen gillar inte fantasy. "Gudsförgäten och kall", är den katolska kyrkans beskrivning av filmen Guldkompassen.

Piratpartiet JO-anmäler åklagaren Britt-Louise Viklund. Detta då Antipiratbyrån fått åklagarens tillstånd att ta del av information ur en sekretessbelagd förundersökning gällande ett fall där en 31-årig man anklagas för att ha tillgängliggjort film och musik.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

© 2024 Stockholms Fria